04.08.2022 | 11:31
Корнелия подписала износа на 4200 тона оръжия за Украйна
Уволненият от Нинова шеф на "Кинтекс" Александър Михайлов громи бившата вицепремиерка

Само за първите 4 месеца след началото на войната в Украйна са изнесени 4200 тона оръжие с подписа на Корнелия Нинова, разтоварени на летище Жешов в Полша, на 70 км. от украинската граница.

Това заяви на брифинг пред медиите бившият шеф на „Кинтекс“ Александър Михайлов. Той беше освободен от Корнелия Нинова, докато тя заемаше поста министър на икономиката. И води 2 дела срещу нея. Тя пък, от своя страна, го съди по други 2 иска.

Михайлов беше спряган дори за следващ министър на икономиката, но в крайна сметка с поста се сдоби друг уволнен от БСП шефката, докато тя бе министър – началникът на ВМЗ-Сопот Никола Стоянов.

Бившият шеф на „Кинтекс“ продължава да отрича твърденията и в позицията си обяви, че делата срещу него са заведени заради страха да не заеме длъжност, която да му позволи да изобличи лидера на БСП.

Ето думите на Нинова от церемонията, при която предаде министерството на Никола Стоянов, също уволнен от нея като шеф на Борда на директорите на „ВМЗ“-Сопот.

„Специално съм удостоена с тази чест – да бъда сменена от човек, когото съм уволнила. Можеше президентът да прояви повече въображение, например да назначи г-н Михайлов от „Кинтекс“, срещу него поне има вече две дела.“

В отговор Александър Михайлов твърди за злоупотреби с властови ресурс от страна на Корнелия Нинова, за износ на българско оръжия за Украйна и за ролята на Нинова като посочва, че може да предостави документи в подкрепа на думите си.

Още в началото на юни той съобщи за търговия с оръжия към Украйна.

„Март, април, май тази година от български летища до полското летище Жешнев (Жешов – б.р.), ако не се лъжа, на 78 километра от украинската граница, които са пренасяли оръжие. Основната част от тези 200 милиона са 122-милиметрови ракетни снаряди за БМ-21 „Град“, каза той.

Попитан защо, след като е получил конкретната информация за обема изнесени оръжия още на 1 юли, а я обявява чак днес, Михайлов заяви, че нито Агенция „Митници“, нито НАП са искали да се занимават с този „горещ картоф“.

А на въпроса как доказва, че въпросният експорт е предназначен за Украйна, той заяви, че неслучайно там, край полското летище са били разположени ПВО системи „Пейтриът“ и твърди, че над 70% от всички оръжейни доставки за Украйна се правели именно по суша там. „Оръжейните доставки в условията на война се осъществяват изключително трудно, само по суша и по тъмно“, добави Михайлов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране