15.01.2015 | 8:14
КЗК разследва сделката за БТК
Проверява дали контролът е прехвърлен на ново дружество от Люксембург

Комисията за защита на конкуренцията ще проверява дали контролът върху БТК е прехвърлен на ново люксембургско дружество и дали при сделката е извършено нарушение.

Това става ясно от съобщение на комисията. До проверката се стига, след като в КЗК е постъпил сигнал от изпълнителния директор на ТЦ-ИМЕ, което е крайното дружество от българска страна, притежаващо по веригата най-голямо участие в телекомуникационната компания. От дружеството сигнализирали, че люксембургското дружество SHCO 79 S.a.r.l е придобило контрол върху БТК без издадено надлежно разрешение по реда на Закона за защита на конкуренцията.

В собствеността на БТК участват общо 4 люксембургски офшоркикато най-отгоре във веригата е регистрираната в херцогството V Telecom Investment General Partner S.A. 43% от дяловете в дружеството се държат от две регистрирани у нас дружества. Това са „Бромак Телеком инвест” АД, собственост на „Бромак” на Цветан Василев, и „Технотел инвест” АД, което е 95% притежание на ТЦ-ИМЕ.

През юли обаче, след поставянето на КТБ под специален надзор, „Бромак Телеком инвест” АД е прехвърлило дяловете си във V Telecom Investment General Partner S.A. и V Telecom Investment S.С.A. (следващата офшорка по веригата) на SHCO 79 S.a.r.l., Люксембург. От ТЦ-ИМЕ твърдят, че като дружество – краен собственик в България на мажоритарния пакет акции в БТК, не е било по никакъв начин уведомено за това прехвърляне.

ТЦ-ИМЕ посочва също, че в началото на ноември 2014 г. е сключило с Корпоративна търговска банка договор за залог, по силата на който предоставя като обезпечение на банката всички притежавани от дружеството акции от капитала на „Технотел инвест” АД и по този начин е лишено от възможността да упражнява както юридически, така и фактически контрол върху „Технотел ивест” АД и „Бромак Телеком инвест” АД. КЗК е образувало производство за установяване на евентуално извършено нарушение от страна на SHCO 79 S.a.r.l., Люксембург, съобщиха от комисията.

КЗК ще поиска информация от страните по сделката и от БТК, както и ще потърси съдействие от Съвета по конкуренция на Люксембург и от Генерална дирекция „Конкуренция” на Европейската комисия.На първия етап КЗК ще провери дали наистина е осъществена такава сделка. Ако това наистина е така, на втория етап комисията ще провери дали при сделката има нарушение на закона и дали е трябвало да бъдем уведомени за нея, посочи Марио Гаврилов, говорител на КЗК.

По думите му, ако се установи нарушение, може да бъде наложена имуществена санкция в размер на 10% от оборота на дружеството нарушител за предходната година. Освен това комисията може да вземе решение да се върне старото положение и предишното акционерно участие. Решенията на КЗК имат задължителен характер, посочи Гаврилов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране