13.02.2015 | 22:01
Лазаров клати управляващата коалиция
След премиера и вътрешният министър обяви, че главният секретар на МВР "се старае"

В управляващата коалиция възникна напрежение по една тема, по която първоначално се смяташе, че има консенсус, а именно сектора за сигурност и кадрите по неговите висши етажи. След като премиерът Бойко Борисов заяви, че главният секретар Светлозар Лазаров засега няма да бъде сменен, защото се старае и вътрешният министър Веселин Вучков каза добри думи за него.

„С Лазаров работя в рамките на закона, той се старае, рано е да давам оценка за работата му“, каза министърът пред Би Ти Ви в отговор на въпрос за взаимоотношенията си със сегашния главен секретар на МВР. „Въпросът ще бъде решен до около три седмици. Нека законът да бъде публикуван в Държавен вестник, да влезе в сила. Ще направим дискусия в Министерски съвет по въпроса, защото все пак той предлага коя да е висшата професионална фигура в МВР“, каза Вучков. Той все пак не отрече, че Лазаров има вина за провала на операцията „Лясковец“.  Уточни също, че не е обсъждал темата с премиера.

Министърът отказа да коментира тезата, че има задкулисие в приемането на Закона на МВР с текстове, които позволяват на Светлозар Лазаров да отговаря на изискванията за поста главен секретар. „Не мога да дам отговор на въпроса дали сегашният главен секретар отговаря на изискванията в закона, защото не знам професионалното му досие. Това не е закон, правен заради едно конкретно лице – Светлозар Лазаров“, обясни Вучков. Той подчерта, че няма да се съгласи на сделки, в името на псевдоспокойствие в управляващата коалицията. „Стъпваме в подвижни коалиционни пясъци, това не е само при Закона за МВР и се налага човек да прави компромиси. Аз имам по-радикална позиция за реформите в министерството, но политиката е терен на възможното“, обясни Вучков.

Очевидно променената позиция на Вучков е отглас от изявленията на Бойко Борисов. От Брюксел в четвъртък вечер премиерът изненада всички като обяви, че правителството няма да прави промени по върховете на службите за сигурност, защото „това ще възпали опозицията – отново ще започнат да си мислят, че търсим реваншизъм, конфронтация“. Междувременно в ударно темпо парламентът вече прие окончателно законовите промени, които правят възможни рокадите.

Борисов обаче разясни, че смяната им щяла да е опит да бъде „тласнат“ към решения, които да дестабилизират управлението. „Виждате по тези „Червеи“ какво се случва, преди това беше „Галерия“, „Октопод“, какви ли не чичкови червенотиквеничковчета, какво ли нямаше. Сега пак ме тласкат с подобни смени отново да възникнат всички тези дискусии, дебати и разправии. На мен и на тази държава трябва поне още половин година спокойствие да мине през нещата, които вършим. Най-лесно е да ги омета, но кого ще сложа, какво по-добро ще се случи – отново ще започнат да ни говорят за полицейщина и т.н. Извел съм си поуки за мен“, надълго разясни ситуацията Борисов.

Според него бившият премиер Пламен Орешарски е човекът, който трябвало да носи отговорност за действията на ДАНС и МВР по „Червей“. „Орешарски ги е карал да вършат, каквото вършат“, продължи Борисов. Според него Лазаров и Писанчев били само изпълнители, а сега много се стараели.

Подобни тези обаче не изглеждат приемливи за Реформаторския блок, откъде реагираха остро на изявленията на Борисов. „Ако не бъдат взети предвид тежките провали – Лясковец за Лазаров, а за Писанчев и ДАНС източването на 4 млрд. от КТБ, Борисов рискува да разклати коалицията“, обяви Атанас Атанасов от Реформаторския блок, председател и на вътрешната комисия на НС.

Съпредседателят на РБ Радан Кънев обяви, че ще трябва отново да провеждат разговори с Борисов, но не скри разочарованието си. „Очевидно трябва да проведем задълбочен разговор с премиера относно аргументите си, ако трябва и във връзка с предстоящите изслушвания в парламентарни комисии“, допълни Радан Кънев.

Относно мнението на премиера Бойко Борисов, че евентуални промени по върховете на службите „ще възпалят“ опозицията, Валери Симеонов от Патриотичния фронт коментира, че отговорността за по-нататъшната работа на главния секретар и на ръководителите на службите ще бъде на министър-председателя.

Симеонов отбеляза, че личностите на Писанчев и Лазаров не са сред приоритетите в програмата на правителството, но определено ще променят отношението на ПФ към кабинета. „Не сме много щастливи от това, че държавата не може да намери по-добри специалисти в ДАНС и в МВР. Би трябвало да намери, има такива хора“, добави той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране