18.10.2020 | 13:09
Лекар с остра реакция на предложението на премиера за намаляване на карантината
В Брюксел Бойко Борисов заяви, че е разпоредил карантината да бъде намалена от 14 на 10 дни

Български лекар, който работи в Германия, публикува във фейсбук профила си отворено писмо до премиера Бойко Борисов, в което изразява несъгласие срокът на карантината за коронавирус да бъде намален от 14 на 10 дни.

Д-р Борис Таблов завършва Медицинския университет в Плевен през 2002 г., по-късно специализира доктурантура по анестезиология, а от 15 януари 2010 г. работи в град Нойрупин, на 65 километра североизточно от Берлин.

Квалифициран е още в два сектора – реанимация и спешна помощ. В началото на април интензивното отделение, в което работи, се разделя на две, като се обособява отделна операционна за болните от COVID-19.

„При нас основната тревога беше реално какво ни очаква. За наше щастие и двата тежки случаи, които имахме, успяхме да изведем успешно от реанимация. Нямахме смъртни случаи, което не се отрази негативно и на психиката ни и оттам нататък може да се каже, че вече добихме някаква рутина как да действаме и как да постъпваме и сега се подготвяме обаче за сякаш далеч по-тежка вълна”, разказа д-р Таблов пред bTV.

До момента заразените с коронавирус във Федералната република надхвърлят 56 хиляди души. В петък канцлерът на Германия излезе с ясен призив за ограничаване на пътуванията и редуциране на личните контакти. На този фон в рамките на срещата на евролидерите в Брюксел премиерът Бойко Борисов излезе с изявление за намаляване на карантината до 10 дни.

Това обсъждане провокира и острата реакция в социалните мрежи на д-р Таблов: „Със сигурност поста ми е доста емоционален, не е и неутрален. По принцип в 10-дневната карантина вероятно има логика, има държави, в които това е въведено в стандартите, дори в Германия в момента тече обсъждане дали да не бъде променен 14-дневният срок. Но трябва много ясно да се поясни за какво точно става въпрос. Тоест ако говорим за продължителност на карантината след деня на поява на симптомите на даденото лице, тогава има логика и основание да бъде намалена на 10 дни, защото все повече проучвания казват, че е рядкост след шестия-седмия ден на развитие на симптомите да предизвика разболяване на други пациенти. Ако беше разказано по този начин, човек може да приеме, че премиерът има основания за подобно решение. Само че в този случай начина, по който той го поднесе, изобщо не беше такъв. Той казва: „Намаляваме карантината от 14 на 10 дни“. Точка. Без никакви пояснения и така нататък. Мисля си, че за подобно решение, поднесено по този начин в настоящата обстановка в България, има голям риск да доведе по-скоро до усложняване, отколкото до подобряване“.

По наблюдения на д-р Таблов стратегията за опазването на рисковите групи, към които спадат и медицинските лица не функционира адекватно нито на национално, нито на регионално ниво.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране