11.02.2020 | 12:44
Лозан Панов се подиграва с Данаил Кирилов, обяви го на „най-добрия юрист“ на управляващите
Правосъдният министър поиска уволнението на съдия Андон Миталов

Без по никакъв начин да обезпокоявам най-добрия юрист на управляващите, смея да твърдя, че неговото предложение съдържа много неясноти и съм сигурен, че днес на заседание на Съдийска колегия на ВСС, темата ще бъде включена за разискване“. Коментарът е на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и по адрес на правосъдния министър Данаил Кирилов, който изпрати предложение до ВСС за уволнението на съдия Андон Миталов.

Лозан Панов разясни, че все още няма никаква информация какви са конкретните действия от страна на Миталов, с които е накърнен престижът на съдебната власт и са нарушени неговите служебни задължения. „Кога са извършени тези действия, по кое конкретно дело. Много е важно да се посочат доказателствата“, обърна се непряко към правосъдния министър Лозан Панов. Той бе категоричен, че за да се стигне до основателност на едно искане, то трябва първо да е допустимо и да сезира по валиден начин Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Във вторник председателят на ВКС изпрати писма до главния прокурор и до Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) с напомняне, че очаква информация от тях по повод на изявлението на държавния секретар на САЩ.

В писмото до главния прокурор се напомня, че Панов е помолил с писмо от 6 февруари да бъде уведомен дали е образувано досъдебно производство за престъпление от общ характер срещу съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд и провеждано ли е разследване.

И в двете писма се посочва, че до момента във Върховния касационен съд не е получен отговор на писмата му от 06.02.2020 г., а поисканата информация е необходима спешно с оглед на реакцията на българската съдебна система в отговор на изявлението на държавния секретар на САЩ относно твърдение за корупционно поведение на съдия Андон Миталов.

1 коментар

  1. Иван каза:

    „най-добрия юрист на управляващите,…“
    Панов дали се подиграва с Кирилов или с ГЕРБ, че нивото им е такова че не могат да извадят нищо по добро от Кирилов. Нормална процедура е една управляваща партия да назначи за съдебен министър най добрият юрист от тези дето разполага. По същият начин ГЕРБ предложи на миналите президентски избори най доброто с което разполага.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране