26.02.2016 | 0:01
„Лудогорец“ заплаши да напусне Разград на 29 февруари
От клуба се оплакаха, че общината им извива ръцете с предлаганата концесия на стадиона, но всъщност се случва обратното

„Лудогорец“ е готов да играе още от март на друг стадион, като вариантите са Велико Търново, Търговище и Русе. Това заяви вчера ръководството на футболния клуб в лицето на президента Александър Александров, изп. директор Ангел Петричев и председателя на съвета на директорите Теменуга Газдова.

Петричев обяви, че клубът не иска да сложи подпис под документ, в който „има много подводни мини“. Става въпрос за предлагания от общината концесионен договор за стадиона, носещ името „Лудогорец Арена“. От „Лудогорец“ изтъкват като причина факта, че в проекта е заложено условие клубът да отчислява на местния бюджет 0.5% от нетните приходи от продажби (не се уточнява дали става въпрос за билети, артикули или на футболисти примерно), като „годишното концесионно плащане да е не по-малко от 6656 лева без ДДС“.

Президентът Александров заяви, че по този начин от общината се опитват да извият ръцете на клуба, и призова общинските съветници да обмислят внимателно случая, преди да се вземе окончателното решение на общинската сесия на 29 февруари. Тъкмо тази дата бе посочена от Петричев като момента, в който „Лудогорец“ е готов да напусне Разград. В потвърждение на думите му от „Спортни имоти – Велико Търново“ потвърдиха, че могат да приемат шампионите на стадион „Ивайло“, стига да си платят утвърдения наем. Търновският кмет Даниел Панов също не бил против.

Всъщност случаят изглежда съвсем наобратно. Въпросните 0.5% от нетните приходи за продажба на всякакви фен артикули и билети не са непосилни за клуба. В подготвения концесионен договор обаче има друго условие – „Лудогорец“ да вложи не по-малко от 18 424 341.00 лв. в изграждането на „Лудогорец Арена“, като срокът не може да е по-дълъг от 10 години.

Досега клубът изгради само т. нар. трибуна „Моци“, за което бе подпомогнат от държавния бюджет с 5 млн. лева. Още преди това, през ноември 2014-а, собственикът на клуба Кирил Домусчиев заяви: „Ако общината отпусне 20% от 20 милиона, ние ще осигурим останалите. Ние с брат ми ще осигурим 16 милиона и да започне строежът на стадиона напролет“. След това не общината, а държавата даде дори повече (с 1 млн. лв.) от исканото от Домусчиев, но няма индикации, че нещо друго по съоръжението ще се реконструира.

Всъщност сагата със стадиона се точи от дълго време. На 5 февруари общината и „Лудогорец“ подписаха анекс към договора си от 08.02.2011 г., с който клубът може да ползва общинското съоръжение до 20 юни 2017 г., т. е. до края на следващия футболен сезон клубът ще ползва съоръжението при старите условия. А условията са доста благоприятни за клуба, понеже общината сега покрива сметките за вода, ток и газ (б. р. – теренът се подгрява в студените месеци от инсталация на газ). И това е вече четвърти анекс към договора за ползване.

„На предстоящата сесия на Общинския съвет в Разград (б. р. – на 29 февруари) ще бъде открита процедурата за отдаване на стадиона на концесия. Чрез провеждането на процедурата ще се осигури ползването на един значим общински имот при ред и условия, които ще гарантират интересите на общината в по-голяма степен от настоящия договор, който е анексиран досега 4 пъти от подписването си, като в крайна сметка правата и задълженията на двете страни се размиват във времето. След приключването на процедурата за отдаване на концесия и сключването на договор с концесионера договор № 41/08.02.2011 г. между община Разград и ПФК „Лудогорец“ ще се прекрати автоматично“, се казва в съобщението на община Разград.

В играта на нерви между клуба и общината се включиха и фенклубовете в Разград, естествено на страната на „Лудогорец“. Въпреки това кметът д-р Валентин Василев (от ГЕРБ) е твърдо решен да отстои интересите на общината и е внесъл докладна записка относно „Откриване на процедура за предоставяне на концесия за строителство с предмет: „Реконструкция и модернизация на стадион „Лудогорец Арена“, неговото управление и поддържане след въвеждането му в експлоатация на риск на концесионера“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране