23.06.2021 | 17:20
Мачът не е свирен, битката за първото място ще е до последно
Твърде вероятно е ГЕРБ да запази своето първо място с по-малка преднина, казва Кънчо Стойчев

Кънчо Стойчев, социолог, в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: Господин Стойчев, за разлика от предишната кампания, която беше доста вяла може би заради пандемията от коронавирус, тази наистина е изпъстрена с най-различни скандали. Има ли аналог тази кампания в годините на демокрацията?
Кънчо Стойчев: Бих казал, че няма аналог, защото всъщност ние наблюдаваме не две кампании, а една кампания преливаща във втора. Ние сме нямали точно тази конфигурация на избори редовни, последвали веднага след това от предсрочни поради невъзможност за съставяне на правителство. Всъщност, интригата е много голяма на тези избори и главната интрига е за първото място. И за съжаление ние социолозите не можем да дадем категоричен отговор за първото място, тъй като имаме сближаване на позициите на първите две партии – на ГЕРБ и на „Има такъв народ“. Трябва да имаме предвид характера и същността на електоратите на тези две партии, те са твърде различни. При ГЕРБ наблюдаваме един много втвърден електорат, електорат, който е ангажиран с партията, ангажиран е включително в огромна степен и служебно. Не бива да забравяме, че почти 80% от местната власт е в ръцете на ГЕРБ, включително почти всички големи градове. Заявяването на местната власт е огромен бонус, за всеки който прави избори, защото всъщност животът на хората протича по места, не протича само на национално равнище. И затова би било прибързано да считаме, че тази тенденция, която наблюдаваме за сближаване на резултатите между ГЕРБ и „Има такъв народ“ задължително ще доведе до превес на „Има такъв народ“. Твърде вероятно е ГЕРБ да запази своето първо място с по-малка преднина. От друга страна пък, ако погледнем електората на „Има такъв народ“, първо това е преди всичко млад електорат. Електорат, който тепърва се изгражда и ще се утвърждава, естествено не можем да сравняваме един електорат, който е на няколко месеца с електорат, който е над 10 г. Т.е. това, което аз очаквам е, че партия ГЕРБ ще загуби най-вероятно 100-150 хиляди гласа, но не бива да забравяме, че те изкараха над 800 хиляди, така че с едно постижение с около 700 хиляди, което аз очаквам, не би било толкова лесно на „Има такъв народ“ да вдигне тези 150-200 хиляди, за да победи. Така че мачът не е свирен изобщо, той ще става все по-интересен. И навлизаме вече в последните 2 седмици на кулминация. И със сигурност ще има, виждаме линията на служебното правителство на пълна прозрачност, ще има още „скелети от гардероба“, които ще излизат.
Водещ: Да поговорим за ролята на служебното правителство. Доколко основателни са тезите на ГЕРБ, че те действат като предизборен щаб на президента и каква е ролята на президента в тази кампания? Още повече, че предстоят президентски избори, както казахте няма аналог в историята тази кампания?
Кънчо Стойчев: Когато има смяна на властта, ние безспорно сме в процес на смяна на властта, ГЕРБ не е на власт, следват анализи и разкрития за управлението, което е било. Дори да не беше ГЕРБ 10 г. на власт, да речем БСП да беше на власт, по същия начин щеше да протече случката. Т.е. това е напълно нормално, едно правителство, макар и служебно, което встъпва в длъжност да фиксира, да изследва, да оповести какво заварва и на какво се натъква. Сега, ние същевременно сме в ситуация на остър сблъсък между две политически личности Бойко Борисов и Румен Радев. И този сблъсък не е от вчера. Напрежение между тях съществуваше в последните 2-3 г., всички сме свидетели. Но това напрежение чашата преля, когато въоръжени хора нахлуха в Президентството, нещо което е безпрецедентно, не само в нашата история, но и в европейската история последните години, модерната история. Оттам нататък вече не става дума за някакъв просто и само политически конфликт, а конфликтът е както се казва, стреля се на месо. Не можем да очакваме примирие в този конфликт, защото той е на фаза, толкова гореща фаза, че само може да се сгорещява още, не да охлажда.
Водещ: Господин Стойчев, обаче след изборите накъде? Трябва да се мисли, че трябва да се състави кабинет, на хората вече не им се ходи на избори. Смятате ли, че ще успеят да се разберат партиите?
Кънчо Стойчев: Това е най-важният въпрос. Даже този въпрос е и по-важен от ревизията на миналото управление, какво ще правим оттук нататък. Правителство категорично трябва да се състави. Ако не се състави правителство, цялата политическа класа ще отиде на боклука и ще изпадне в много, много тежка и сериозна криза. Мисля, че основните политически играчи го разбират, най-вероятно ще се върви на правителство на малцинството с подкрепа съответно в парламента от партии, които непряко участват в правителството. Аз не очаквам сформирането на правителствена коалиция. По-скоро очаквам сформирането на едно правителство, подобно на това, което наблюдаваме в момента – пъстро, шарено, максимално широко отворено към обществото и очаквам, ако се състави такова правителство, неговият живот да не бъде кой знае колко дълъг – 6-12 месеца и отново да сме на избори, защото изборите са единственият начин, както казват старите хора – една вода, за да се изчисти, трябва да мине през много камъни, демокрацията – това е минаване през много избори, няма нищо страшно. Но правителство този път трябва да се състави, трябва да заработи парламентът. Има доста неща, които трябва да се решават от този парламент. Страната е в ключов етап, защото в ключов етап е и Европа, бих казал и целият свят е в ключов етап. Ние не можем да си позволим да останем извън ключовите процеси в Европа и в света. Необходимо ни е правителство и вярвам, че то трябва да бъде съставено.
Водещ: Смятате ли, че гласовете от чужбина ще променят драстично картината на изборите? Много се спекулира с промените в закона и възможностите, които бяха дадени за повече секции в чужбина?
Кънчо Стойчев: Отражение ще има, но за драстичен ефект, аз лично не очаквам драстичен ефект. Да, разбира се, ДПС ще получи едни, най-вероятно 5-6 депутата повече, но това не бих казал, че е от решаващо значение. Възможно е някои от протестните партии да получат депутат-два повече. Важно е да гласуват българите в чужбина за всички нас, но не считам, че това ще доведе до промяна, радикална промяна на резултата. Трябва да не забравяме, че 11 юли е средата на лятото, хората са изнервени от пандемия, особено по-младите хора, на почивки, отпуски, пътувания. Слава Богу, режимът в Европа се облекчава, вече може да се пътува, макар и с определени ограничения. Така че очакванията, че ще видим по-голяма избирателна активност за мен е нереалистично. По-скоро реалистично е да видим малко по-малко избирателна активност.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране