10.12.2022 | 19:45
Мароко би шута на Роналдо и Португалия от Мондиала
Роналдо ридае неутешимо след провала на отбора му

Изумителното представяне на Мароко продължава с историческо класиране за полуфиналите, станало факт след успех с 1:0 над Португалия в третия четвъртфинал от Мондиала. Нападателят на Севиля Юсеф Ен-Несири реализира гола на победата в 42-рата минута.

За място на финала мароканците ще спорят с Англия или Франция, а в другия полуфинал съперници са Аржентина и Хърватия. Това е първо достигане на африкански отбор до полуфиналите в историята на световни финали.

Мароканците изиграха нов силен двубой и даже не действаха толкова дефанзивно, колкото срещу Испания в миналия кръг. Те имаха и късмет, след като в края на първото полувреме Бруно Фернандеш удари греда. В добавеното време на втората част Уалид Шедира беше изгонен за втори жълт картон, но и така отборът пропусна да забие второ попадение. Голямата звезда на иберийците Кристиано Роналдо пак беше резерва и се появи в началото на второто полувреме, но се отличи само с един пропуск. На края той се разплака и бързо се прибра в тунела.

Мароканците бяха без титулярните си защитници Нусаир Мазрауи от Байерн Наиф Агер от Уест Хам, които са с травми. Капитанър Ромен Саис пък получи медицинска помощ още преди началото на срещата, защото изпитваше болки в коляното. После той не успя да завърши мача.

Очаквано Кристиано Роналдо не беше титуляр за европейците, както беше и срещу Швейцария в миналия кръг. Вместо него пак започна сензацията Гонсало Рамош, който обаче сега не оправда очакванията. Рубен Диаш беше успял да се възстанови и започна от първата минута в центъра на защитата в двойка с Пепе.

Мачът започна с натиск на Португалия и в 4-тата минута Жоао Феликс беше близо до гол. Нападателят на Атлетико Мадрид засече центриране от фал, но Ясин Буну спаси.

Африканците обаче веднага отговориха с опасност, при която Ен Несири нанесе удар с глава след корнер в 6-ата минута, но и този път топката не стигна до мрежата.

Мароканците приеха ролята да се защитават с 11 играчи в своята половина и оставиха иберийците да водят играта. Това обаче ограничаваше възможността за чисти положения. В 23-тата се стигна до напрежение между вратаря Буну и Бруно Фернандеш, след като играчът на Манчестър Юнайтед го блъсна при борба за висока топка.

В 26-ата „атласките лъвове“ се възползваха от втори шанс при статично положение и Ен Несири отново беше намерен с висока топка, но и този път ударът му излезе в аут.

В 31-вата, след като беше трудно да се комбинира в наказателното поле на Мароко, Жоао Феликс стреля от над 20 метра. Топката рикошира в тялото на Ел Ямик и застрашително полетя към оголения от Буну десен ъгъл, но в крайна сметка излетя на сантиметри в аут.

Атаките на африканците бяха малко, но пък бяха опасни. При една такава в 35-ата Селим Амала се оказа сам в наказателното поле, но също стреля неточно.

При следващата такава Мароко вече излезе напред в резултата. Центрирана топка в наказателното поле на Португалия беше засечена от Ен Несири, който надскочи вратаря Коща и Рубен Диаш.

Европейският тим можеше да изравни в 45-ата, когато Бруно Фернандеш шутира от воле и топката се отби в напречната греда.

В добавеното време на тази част португалците настояваха за дузпа за нарушение на Хакими срещу Бруно Фернандеш. Съдията обаче прецени, че фал няма. Секунди по-късно мароканците пропуснаха много възможност за втори гол, като Амала стреля в аут.

Шансът спаси „мореплавателите“ от втори гол в 49-ата минута, когато вратарят Диого Коща спаси опасен удар, а при добавката Унахи не успя да я насочи в мрежата.

Очакваната поява на Кристиано Роналдо стана факт секунди по-късно. Така голмайсторът изравни световния рекорд за най-много мачове в националния тим – 196, който досега се държеше еднолично от Бадер Ал-Мутава от Кувейт.

Португалците станаха още по-настоятелни в търсенето на попадение и в 58-ата Рамош пропиля отлична възможност, стреляйки с глава в аут. В 64-тата пък Бруно нямаше късмет, след като изстрелът му профуча над гредата.

Вече се играеше само пред вратата на Мароко, а африканците стигнаха до атака чак в 75-ата минута. В 83-ата Буну „извади“ изключителен удар на Феликс, който отиваше право в горния ъгъл.

Секунди след изтичането на редовното време Кристиано получи шанс да отбележи, но Буну пак спаси.

Малко след това влезлият като резерва Уалид Шедира беше изгонен за втори жълт картон, оставяйки мароканците с 10 души. И така обаче африканците имаха шанс да решат всичко в шестата минута на добавеното време, когато Абухлал излезе сам срещу вратаря, но пропусна, съобщава Спортал.

Последва сериозен пропуск на Пепе от няколко метра с глава, което се оказа и финалният шанс пред тима.

Роналдо напусна терена със сълзи на очи последния си мач на Световното първенство в Катар. Това се случи, след като Португалия загуби с 0:1 в четвъртфинал срещу Мароко.

Суперзвездата влезе на полувремето, но не успя да спаси тима си от отпадане. Така Роналдо навярно ще трябва да се примири с факта, че никога няма да спечели Световна титла, след като това най-вероятно беше последният му Мондиал.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране