22.07.2015 | 22:03
Месото с антракс се продава в магазини във Варна, Добрич и Бяла
Заразеният продукт е на фирма ЕТ "Дари - Пламен Илиев"

Месо, което имало контакт със спори на антракс, е било разпространено в търговската мрежа. По тази причина областният управител на Варненска област Стоян Пасев свика извънредно заседание на кризисния щаб. Очаква се той да излезе с конкретните мерки, които да бъдат предприети.

Заместник-областният управител Цветомир Петров уточни, че всъщност не месото от заразената крава е било разпространено. Месото от умрялата в село Млада гвардия крава е било занесено в транжорната в квартал „Аспарухово“, където всъщност са останали бактерии по всички плотове в самата транжорна. В обекта има други количества от различни видове месо, които са били обработени и са били готови за разпространение. Те вече са разпространени в търговската мрежа, но са били в контакт със спорите на антракса.

Става дума за продукти на фирма ЕТ „Дари – Пламен Илиев“. Всеки, който си е купил месни продукти от тази фирма от 08.07 до 22.07, трябва да предаде това количество или да не консумира месото.

В момента служители на Агенцията за безопасност на храните заедно с Областната дирекция на МВР уточняват точните обекти, в които подобни продукти са били разпространени – по предварителна информация и в курорта „Златни пясъци“, но не е ясно в какъв обект има част от подобно месо.
Към този момент не се знае колко са обектите, заредени с продукти на аспаруховския цех. Ясно е, че те са във Варна, Добрич и Бяла и че става въпрос за мляно месо, вложено в кебапчета, кюфтета, сатленки, наденици. Полицията разпитва собственика на транжорната. Все още не се знае какво обвинение ще му бъде повдигнато.

Цветомир Петров уточни, че представители на Агенцията за безопасност на храните и областният управител Стоян Пасев предстои да направят официално изявление. В него те ще посочат точните обекти, където е било разпространено месото. Инкубационният период за разболяване с антракс при хората е 4-5 дни. Досега всички проби на 28-те души, които са имало контакт с месото, са отрицателни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране