02.09.2019 | 22:52
Местан се коалира със земеделеца Ненчев за местните избори
БЗНС на Николай Ненчев и ДОСТ си измислили и мото: Демокрация без корупция и олигарси

Изненадата на тези избори (засега) дойде от обявеното обединение между БЗНС и ДОСТ. Лично лидерите на двете партии – Николай Ненчев и Лютви Местан – обявиха общите си действия. Формациите ще излязат с общи номинации за кметове и за листи за общински съветници. Николай Ненчев е бивш министър от квотата на бившия вече Реформаторски блок, а Местан бе лидер на ДПС преди да изпадне в немилост пред почетния председател Ахмед Доган и да потърси „убежище“ в турското посолство у нас.

Че ДОСТ и една от най-старите партии у нас – БЗНС ще са коалиционни партньори за вота на 27 май Местан и Ненчев обявиха в хитринското село Черна. Председателите на двете партии бяха там, за да открият традиционния турнир по борба „Коджа Юсуф“, съобщава БНР.

Мотото на новото обединение е „Демокрация без корупция и олигарси“, заяви Местан

„Ние сме амбицирани да предложим един нов модел на истинска, реална политическа интеграция около идеи, а не около корпоративни интереси. И нашето разбиране за модерна интеграция изключва както крайният национализъм, отрича и етническите партии, които се изграждат в олигархично-корпоративни структури, чрез които се осъществяват корупционни механизми за управление на страната“, допълни той.

Председателят на БЗНС Николай Ненчев заяви, че двете партии влизат в сътрудничеството равнопоставени:

„Затова във качеството си на председател нямам никакво колебание. Зная и откъде ще дойдат атаките. Днес слагаме началото на едни съюз, който, убеден съм, ще промени България към по-добро“, заяви.

Лидерите на ДОСТ и БЗНС обвиха и името на първия кандидат за кмет, издигнат от коалицията – това е настоящият кмет на Хитрино – Нуридин Исмаил.

Самата ДОСТ не крие протурската си ориентация и на изборите, на които се е явявала досега, разчита на гласове от южната ни съседка. През 2017 г. формацията спечели повече гласове от Турция отколкото ДПС.

На местния вот обаче се изисква 6-месечна уседналост в съответния район и населено място в страната.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране