11.06.2021 | 22:28
Минеков: Този СЕМ е слуга! Без него
Основното нещастие се състои в този недействащ и несъстоятелен Закон за радио и телевизия

Служебният министър на културата Велислав Минеков постави под въпрос по-нататъшното съществуване на Съвета за електронни медии (СЕМ), защото в сегашния си състав заема политически позиции. Той направи това във видеоразговор с евродепутатката Елена Йончева, която го потърси от Брюксел.

Причината е скандалът, който се разрази между него и БНТ1, след обвиненията му, че директорът Емил Кошлуков е прекъснал програмата, за да бъде излъчен на живо брифинг на ГЕРБ.

„Съжалявам, но СЕМ не действа в България. Изобщо, неговото съществуване е под въпрос. Основното нещастие се състои в този недействащ и несъстоятелен Закон за радио и телевизия.

Другата причина са случайните попадения, които са чисто политически, в Съвета за електронни медии. За съжаление, през последно време същият този съвет заема политически позиции. Те са изключително разпознаваеми“, заяви днес Минеков.

„Нужни са направо нови правила, най-вече имайте предвид, че там е изборът на генералните директори на обществените медии. Това не винаги е сполучливо. Освен това обществените медии, както видяхте, могат да бъдат и наказвани от правителството.

Накрая той заключи категорично: „С една дума, тук трябва да има промяна – на всяка цена. Трябва да се защити свободата на словото. Обществените медии не трябва да обслужват политици и политически партии – те не са за това“.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране