25.11.2022 | 11:35
Министърът на икономиката адвокатства на „Лукойл“
Нефтопродуктите, които се получават в бургаската рафинерия от руски петрол, не попадат под санкциите на ЕС спрямо Русия, твърди Никола Стоянов

Служебното правителство продължава да твърди, че износът на нефтопродуктите, които се получават в бургаската рафинерия от руски петрол, не попада под санкциите на ЕС спрямо Русия и няма забрана той да бъде осъществен.  „Вчера отново имахме разговори с Европейската комисия. Спазваме всички санкции спрямо Русия“, увери днес по Нова тв служебният министър на икономиката Никола Стоянов. Не стана ясно дали има официална позиция на Брюксел по въпроса, каквато обеща да търсят преди ден вицепремиерът Христо Алексиев.

Междувременно депутати от различни формации се готвят да сложат край на споровете и двоуменето, като предложат решение със закон. „В регламента на ЕС, издаден в началото на октомври за изключенията от санкциите срещу Русия, черно на бяло абсолютно ясно е казано, че забрана за износ има само за руския суров петрол и продукти от него, когато е внасян по петролопроводи. Това автоматично освобождава случая с бургаската рафинерия, където петролът постъпва по море. Дерогацията за България е дадена заради географското ни положение“, обясни днес министърът на икономиката.

„Ако от ЕК решат, че трябва нещо да се промени, да го променят“, каза Стоянов и нарече „откровени глупости“ обвиненията към служебното правителство, че е „Троянският кон на Русия в ЕС“ заради договорките с „Лукойл“ компанията да прехвърли изцяло икономическата дейност у нас и безпрепятствено да изнася получените продукти от преработката на нефта.

Както стана ясно 55% от нефтопродуктите, които се получават в бургаската рафинерия, се изнасят. „По-голямата част от този износ е за трети страни, тъй като не отговаря на нормите на ЕС заради завишено съдържание на сяра. От 9 продукта само 4 са предназначени за българския пазар“, поясни Николов.

Според него нападките към служебното правителство били „проява на ревност“ за постигнатия успех руската компания най-после да бъде обложена за печалбата и дори за свръхпечалбата, която формира от разликата в цената на руския нефт и този на европейската борса.

Икономическият министър повтори предупреждението, отправено в понеделник от „Лукойл“, че ако нямат възможност да изнасят, ще са принудени да затворят рафинерията.

Както е известно, вече има издадено постановление от правителството на Кирил Петков, с което се разрешава продукцията на „Нефтохим“ да се реализира единствено на вътрешния пазар след издействаната дерогация за вноса на руския суров нефт. В четвъртък ДПС внесе законопроект в парламента, с който също се предвижда забраната на износ на нефтопродукти.

„Ако рафинерията затвори, откъде ще внасяме горива? И на какви цени?“, попита Стоянов и посочи, че в съседна Гърция бензинът струва над 2 евро и ако внасяме оттам, цената у нас заедно с транспортните разходи ще достигне 5 лв. за литър. По думите му страната ни може да разчита само на доставки с цистерни, защото трудно може да осигури доставки на неруски нефт по море. Проблемът бил логистичен – през Босфора има забрана за преминаване на големи танкери, а през последната година таксите скочили 5 пъти.

„От парламента очакваме да приеме внесените от нас промени в закона за корпоративното облагане, с които се въвежда 33% допълнителна вноска за свръхпечалбата на „Лукойл“. От това облагане очакваме тази година постъпления от 100 млн. лв., а догодина – 700 млн.“, посочи Стоянов. С тези постъпления служебният кабинет ще финансира програма за компенсиране на уязвимите потребители, която ще включва не само отстъпки от горива, но и покриване на разходи за обществен транспорт.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране