23.02.2023 | 18:53
Мляко с бренд Брендо: Човек на наркобоса стои зад фирма от скандала с Ел Би Булгарикум
„Милки Груп Био“ e еднолична собственост на Поля Пеева, която живее на съпружески начала със собственика на „Хоум фор Ю“ Вилор Христов

Мафията е победила държавата“ заявява след уволнението си бившият вече изпълнителен директор на на държавната „Ел Би Булгарикум“ Николай Маринов. Той твърди, че министърът на икономиката Никола Стоянов го е карал да подпише договор с „Милки Груп Био“, която внася мляко от Унгария. Фирмата не e никак случайна – еднолична собственост е на Поля Димитрова Пеева, която живее на съпружески начала и има деца от Вилор Христович Христов – считан за човек на Евелин Банев – Брендо. Вилор Христов е роден в Русия и отдавна има и българско гражданство.

Фирмата „Хоум фор Ю“ – еднолична собственост на Вилор Христов – се хвали на интернет страницата си с един от най-големите си проекти луксозният комплекс Oasis Resort & SPA, свързван с Брендо и кипърската офшорка “Баландра Холдинг Лимитед”. Комплексът “Оазис” край Царево се счита за материализация на изпраните средства от наркотрафик на Брендо.

При ареста на Брендо през 2012 г. бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов заявява:

„Това, което прави българското правителство, ще продължим по същия начин, без въобще да се колебаем спрямо тези представители на тежката организирана престъпност, които генерираха огромен финансов ресурс с прането на пари, инвестираха и в България. Защото все пак да ви припомня, че вчерашното задържане на Брендо стана в посока Бургас към Созопол и по-специално към неговата хубава туристическа инвестиция, която направи в България на къмпинг „Оазис”

Освен това, „Милки Груп Био“ е най-големият производител и вносител на млечни продукти у нас с оборот от 230 млн. лв., според класация на „Капитал 100“ за 2021 г.

В скандала между „Държавната консолидационна компания“ (ДКК), бившият шеф на държавната „Ел Би Булгарикум“ Николай Маринов и министъра на икономиката Никола Стоянов, освен „Милки Груп Био“ се споменават и фирмите „Уайт Голд Трейд“ ООД и „Интегрални системи за автоматизация и контрол – И.С.А.К.-БГ“ ООД.

50 милиона лв. ДДС измами на групата на „Млекарите“

Групата на „Млекарите“ е замесена през 2012 г. в схема за измами с ДДС. Тогава, закритата вече фирма „Милки груп“ е собственост на Вилор Христов, а групата е арестувана в акция „Млекарите“, но остава на свобода с решение на Апелативния специализиран съд. Сред арестуваните и останали на свобода е Поля Пеева. Тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов намеква, че участниците и в тази престъпна схема може да са били предупредени.

1,7 милиона лв. глоба от КЗК за масло „Двете крави“

През декември 2021 г. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глобява „Милки Груп Био“ с 1 694 560 лв. за нелоялна конкуренция. Решението на КЗК е обжалвано и делото е все още на първа инстанция в Административен съд София-област.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране