05.01.2024 | 13:41
ММА боецът Колин Колев обрал 5 млн. лв. от инкасо кола след 4 г. във виетнамски затвор
Там го арестували за източване на банкови карти, у нас - за дрога

Бивш ММА боец, затворник във Виетнам и съдружник на наркобоса от близкото минало Виктор Боцев-Джуката е арестуваният за “обира на века”. Колин Колев бе задържан малко преди Коледа, а апелативният съд го остави за постоянно в ареста в четвъртък.

Според разследването Колин Колев и съучастниците му Михаил Павлов-Мишо Коня и Иван Ценков-Иван Турчина са маскираните бандити, отмъкнали 5,3 млн. лв. от инкасо автомобил през ноември 2022 г. до “Ринг Мол” в София, пише 24chasa.bg.

Тогава те излизат от коли с украински номера, насочват оръжието срещу двамата охранители и изнасят касетките с парите. По-късно автомобилите им са открити запалени.

Престъплението е разкрито година по-късно, след като показания дава свидетел с тайна самоличност. Лично Колин Колев му предлагал да участва в обира на инкасо автомобила, но той отказал. Обвинен е и Мишо Коня, но той е в затвора за друг обир. Ицо Турчина е обявен за издирване. И тримата са с богати криминални досиета, но най-любопитен е Колев.

Няколко месеца преди да бъде арестуван за обира, е задържан заради голяма пратка наркотици, заловена в София, научи “24 часа”. Коко, както го наричат приятелите му, е заловен зад волана на чужда кола, в която криминалистите намират килограми висококачествена марихуана. Скоро след това е освободен, докато разследването тече. До 20 декември, когато е арестуван за “обира на века”.

Колин Колев става известен през 2013 г. първо в спортните среди, и по-точно в ММА боевете. Тогава, едва навършил 25 г., се нарежда сред най-добрите в бойните изкуства. След две поредни загуби на профиринга се отказва от спорта. Влиза в престъпния свят, където ММА бойците се ползват за поръчкови побои.

През 2016 г. Колев вече е във Виетнам. Заминава с приятеля си Димитър Христов. През април същата година близките му губят връзка с него. Не отговаря на телефона си. Тогава те започват да търсят информация и научават, че Колев и Христов са арестувани от полицията в Хо Ши Мин заради скимиращо устройство за източване на банкови карти. По това време много бивши автокрадци и наркодилъри се насочват към този бизнес. Участват в международни банди, които първо копират данните от картите на заможни клиенти в търговски центрове, след това се изготвят дубликати, а парите се теглят от банкомати в други държави. Освен Колев във Виетнам и особено в Индия са арестувани десетки други българи за същото престъпление.

Колев и Христов бързо са осъдени на 5 и на 7 г. затвор Местата за лишаване от свобода във Виетнам са едни от най-жестоките според редица проучвания на правозащитни организации в света. И Колев едва издържа времето в килията. Още след ареста сестрата и майката на ММА боеца започнали да търсят институциите у нас, за да го спасят. Колин им писал писма, в които разказва за ада зад решетките. Крайниците му изтръпвали, губил съзнание, чувствал болки в областта на сърцето и белия дроб. Получавал гърчове и повръщал. Не можел да диша, отказвал да работи, а наздирателите не му давали храна. Тогава е на 30 г.

Сестра му заминала за Виетнам. За кратката им среща той се оплаква, че за последно са го държали вързан 6 денонощия, защото според администрацията на затвора симулирал болести, за да не работи. Отказвали му и лечение. Когато все пак го водили при доктор, го оставяли да лежи на пода и да чака.

Следват няколко молби да го върнат в България, за да доизлежи присъдата си у нас. Властите на Виетнам позволяват чак през август 2019 г., защото между държавите няма договор за трансфер на затворници. Тогава екип на Министерството на правосъдието пътува до Виетнам, за да прибере Колев и Христов. От съобщение на Министерството на обществената сигурност през 2019 г. става ясно, че виетнамците са поискали двамата да лежат в затвор с благоприятни условия и да се спазват правата им.

Така те са настанени в Софийския затвор, който е петзвезден хотел в сравнение с условията във Виетнам. Скоро след това Колин Колев подава молба до съда да го пуснат предсрочно, което става в началото на 2020 г. Той обаче отново се връща към престъпния занаят. Първо го хващат с дрога, а след това проговаря и тайният свидетел за обира.

За кратко след затвора Колев прави опит и за легален бизнес, но фирмите му така и не започват реална дейност. Една от тях е с наркобоса от близкото минало Виктор Боцев-Джуката. Преди десетина години той и брат му Габриел Боцев-Жабата бяха сред актуалните столични бандити. Два пъти ги арестуваха заради дрога заедно с хората им. Джуката беше издирван дълго време и се криеше в Сърбия. Наскоро е излежал първата си присъда у нас от 7 г. затвор, а срещу него и брат му има и висящо дело в Софийския градски съд.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране