01.02.2023 | 20:45
Мощен циклон носи лют студ и сняг у нас
Валежната зона над нашата страна ще премине много бързо, но очакваните снегове за кратко време ще са интензивни

През последните часове и двата глобални метео модела са на едно мнение – в петък и събота времето на Балканите ще се влоши. Това съобщават синоптиците от MeteoBalkans.

Причината за него е очакван т. нар. гумиращ циклон, идващ от скандинавските страни, и свързаните с него снеговалежи.

Валежната зона над нашата страна ще премине много бързо, но очакваните снегове за кратко време ще са интензивни. По-значителни ще са те над планинските райони.

Траекторията на този тип циклони е много нетипична и обикновено те се образуват по периферията на мощни антициклони. През следващите часове, с много голяма скорост този вихър ще се спусне от северните ширни на югоизток към Балканите, описвайки крива, която наподобява парабола.

Обикновено тези циклони са свързани и с мощни нахлувания на студен въздух и силни северозападни ветрове. Ще има условия и за виелици и обилни снеговалежи по планините.

Почти всяка зима поне по веднъж, а обикновено и повече пъти, се наблюдават подобни обстановки, но като цяло са редки за нашития ширини.

1 коментар

  1. Чочо каза:

    Ясно, пак код червено, пак „природно бедствие. А всъщност 10-20 см сняг и 4-5 градуса под нулата….. „Ужас“! На това преди му казваха КРАЙ НА ЗИМАТА.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране