04.10.2022 | 18:28
МВР: Прокуратурата спаси от арест нашите полицаи по случая с Поршето
Две ченгета са се движили по маршрута на поршето и са станали свидетели на жестоката катастрофа на Околовръстното

Прокурор е отказал да бъдат арестувани двама полицаи, които са се движили по маршрута на поршето, причинило жестоката катастрофа на Околовръстното шосе на София, при която загина французин, а други двама души пострадаха. Информацията беше огласена от служебния вътрешен министър Иван Демерджиев часове след като Софийският апелативен съд потвърди, че шофьорът на поршето Димитър Любенов остава в ареста.

Демерджиев обясни, че на „Вътрешна сигурност“ в МВР е била възложена проверка по данни, че близо до катастрофата е имало полицейска кола. Така „Вътрешна сигурност“ събрала много доказателства, че „полицейски автомобил се е движил по маршрута на поршето, вероятно е спирал по маршрута, станал е свидетел на самата катастрофа, но вместо да изпълнят служебните си задължения, полицаите са направили друго“, обясни Демерджиев, без да посочи какво е това „друго“, което са направили служителите, защото има образувано разследване. Тази информация била докладвана на прокуратурата, като дори наблюдаващият прокурор бил докаран със служебна кола на МВР в министерството, за да му бъде докладвано. От МВР предложили двамата полицаи, мъж и жена, да бъдат задържани за 24 часа, да се вземат данните от телефоните им и да се предприемат действия. „Наблюдаващият прокурор не позволи и предупреди, че не трябва да огласяваме данни, за да не се пречи на разследването“, посочи Демерджиев. Нашата теза е, че своевременното събиране на доказателства не би попречило на разследването, точно обратното.

„Прокуратурата работи, когато иска“

Той беше видимо изнервен и от това, че прокуратурата е забранила на МВР да изнася информация, а след това определени сайтове, близки до нея, разпространиха версията, че МВР прикрива двама полицаи. По-рано пред деня прокуратурата също съобщи за образуваното разследване за длъжностно престъпление, посочвайки, че тя е дала указания на „Вътрешна сигурност“ какви доказателства да събира.

Демерджиев отказа да коментира материали от разследването, образувано, за да изясни действията и бездействията на двамата полицаи. Те са отстранени от длъжност и срещу тях в МВР има дисциплинарно производство.

Запитан дали полицаите са ескортирали поршето, министърът каза, че умишлено не използва думата „ескорт“, защото за това няма доказателства. „Но имаме данни да смятаме, че движейки се зад поршето, не са изпълнявали служебните си функции и са нарушили служебните си задължения. Станали са свидетели на катастрофата“, каза Демерджиев. И подчерта, че ако това не би поставило разследването в риск, МВР е щяло да задържи двамата си служители. За тях той цитира определение, дадено от „Вътрешна сигурност“ – „държи се нагло“.

На този случай Демерждиев противопостави казус от Пловдив, при който е задържан полицай за 50 лв. подкуп след действия на „Вътрешна сигурност“, а прокуратурата е потвърдила ареста с постановление за 72-часово задържане. „Това е паралел как прокуратурата може да работи, когато иска да съдейства за установяване на извършени престъпления и как може да прави обратно, въпреки декларираните намерения“, каза министърът.

По-рано в съдебната зала се разбра, че прокуратурата проверява незаконни действия на двама полицаи непосредствено преди катастрофата.

Апелативните магистрати потвърдиха ареста на Любенов. Тяхното определение е окончателно. Според тримата съдии има както обосновано предположение за извършване на престъплението, така и предпоставки да извърши друго престъпление, или да се укрие, ако мярката му за неотклонение е по-лека.

В съда защитата каза, че Любенов е готов да съдейства за разкриването на всички детайли. И затова вече е дал показания. В тях той обяснил, че малко преди катастрофата е спрян от полицаи, на които дал 200 лева, за да го ескортират, предаде БТА. Адвокатът му Ива Борисова заяви, че прокуратурата не е направила нищо, за да изясни дали в случая няма участие на длъжностни лица и спомогнали ли са те за катастрофата. Докато не бъде изкоренена корупцията от тази държава, тя ще бъде „счупена“, каза Борисова и посочи, че мъжът е направил всичко възможно да не шофира, но е бил принуден. Прокуратурата посочи, че това са твърдения на обвиняемия и се прави още проверка. Доказателства засега няма.

Жестоката катастрофа на Околовръстното шосе на София стана на 25 септември. Тогава 39-годишният мъж, който има общо 28 наказания за нарушаване на правилата за движение по пътя, удари с поршето си излизащ от локалното платно „Форд“. Загина 64-годишен френски гражданин, а 62-годишната му жена се озова в болница с опасност за живота.

Кръвната проба показа 1,73 промила алкохол в кръвта, а също и кокаин. Според автотехническата експертиза Любенов е карал със 195 км/ч при ограничение на отсечката от 80 км/ч.

Първоначално Любенов бе обвинен, че е причинил катастрофата по непредпазливост. На 30 септември обаче прокуратурата измени обвинението и го привлече към наказателна отговорност за това, че нарушавайки правилата за движение по пътищата относно режима на скоростта и пренебрегвайки забраната да управлява МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества, е реализирал пътнотранспортно произшествие и умишлено е причинил смъртта на френския гражданин. Според обвинението случаят е особено тежък и поради това деянието е преквалифицирано. Новият текст на обвинението предвижда от 15 до 20 години или доживотен затвор.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране