02.06.2017 | 2:30
На 2 август БНТ ще има нов директор
След едногодишно закъснение Съветът за електронни медии най-сетне обяви конкурс за началник на обществената медия

Съветът за електронни медии най-сетне предприе стъпки, с които да прекрати протакането на избора на генерален директор за Българската национална телевизия. На редовното си заседание тази седмица СЕМ най-сетне гласува началото на процедурата за избор на ръководител. Конкурсът ще се проведе с година закъснение, тъй като мандатът на настоящия генерален директор Вяра Анкова изтече на 1 август 2016 г. Очакваше се изборът на неин наследник да стане още юни миналата година, но това така и не се случи.
Началото на конкурса бе дадено от четирима членове на СЕМ – София Владимирова, Иво Атанасов, Мария Стоянова и Бетина Жотева. Единственият отсъстващ от заседанието бе Розита Еленова.

Миналата година парламентът промени Закона за радиото и телевизията и даде възможност за безсрочно удължаване на мандатите на действащите генерални директори и управителните съвети на държавните БНТ и БНР, в случай че няма избран нов титуляр. През октомври 2016 г. СЕМ прие и нови правила за избор на генерални директори на БНТ и БНР. Сега процедура включва четири етапа – формално разглеждане на документите за допускане на кандидатите до участие, разглеждане по същество, изслушване и избор. Кандидатите за участие в конкурса за ръководител на БНТ ще могат да подават документите си до 30 юни, а изслушванията на концепциите им ще са на 31 юли и 1 август. Ден по-късно членовете на СЕМ ще се произнесат за победителя, който ще оглави медията.

Подготвяхме се много дълго и много добре и смятам, че сме напълно готови да открием тази процедура след едногодишно забавяне, коментира Бетина Жотева. Според нея новата процедура отговаря на европейските правила за избор. Иво Атанасов заяви, че очаква конкурс, в който да победи кандидат, известен с професионализма си, а не кандидат, който „ни е известЕн“. Председателят на съвета София Владимирова също изрази надежда, че ще се вземе най-доброто решение за развитието на националната телевизия.
Все още не са ясни кандидатите за генерален директор в БНТ. Ясно е обаче, че Вяра Анкова няма да участва – по закон директорът има право на два последователни мандата от три години, а тя вече изчерпа тази възможност.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране