17.01.2016 | 0:01
Нахлуването на Борисов във ВСС не е скандал, а криза
Още по-възмутително е ставането на крака на повечето членове на Висшия съдебен съвет при премиерския десант

След скандалното нахлуване на премиера Бойко Борисов на заседание на Висшия съдебен съвет, което е безпрецедентно нарушение на конституционното правило за разделение на властите, до момента нито една парламентарно представена партия не излезе с протестна декларация или с изявление на парламентарната трибуна.Това пише лидерът на партия „Движение за радикална промяна „Българската пролет“

Ето и цялата декларация на „Българската пролет“:

Д Е К Л А Р А Ц И Я
на
ПП „Движение за радикална промяна „Българската пролет“

След скандалното нахлуване на премиера Бойко Борисов на заседание на Висшия съдебен съвет, което е безпрецедентно нарушение на конституционното правило за разделение на властите, до момента нито една парламентарно представена партия не излезе с протестна декларация или с изявление на парламентарната трибуна.

Странната липса на реакция на опозиционните БСП, ДПС и Атака към недопустимото поведение на премиера разкрива два тревожни проблема в българската политика – или парламентарните партии се страхуват от репресивната машина на ГЕРБ, или има тайно споразумение за ненападение между управляващи и опозиция в критични за тях ситуации.

Като изразява своя остър протест срещу антиконституционните действия на министър-председателя, „Българската пролет“ призовава БСП, ДПС и Атака да поемат своята отговорност като опозиционни сили. Ако тези три партии са наистина принципна и последователна опозиция, те трябва  да поискат създаване на парламентарна комисия за разследване на всички обстоятелствата около новата SMS-афера на премиера и срастването на изпълнителната и съдебната власт.

Още по-възмутително е ставането на крака на повечето членове на Висшия съдебен съвет при премиерския десант, което е поредно доказателство за унизителното и антиконституционно подчинение на магистратите на изпълнителната власт.

Всъщност случилото се във ВСС не е скандал, а конституционна криза. Именно затова парламентарната опозиция е призвана не да мълчи, а да крещи.  В противен случай ще трябва да признаем, че България не е парламентарна, а премиерска република, управлявана от диктатор.

Велизар Енчев
Независим народен представител
Председател на ПП „Движение за радикална промяна
„Българската пролет“

16 януари 2016 г.“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране