07.01.2015 | 14:24
Назначих Морфов, защото театърът го обича и го иска, да сложа някой от Фейсбук ли?
Картините от КТБ са прибрани "на топло при Божидар Димитров, където са съкровищата"

Министърът на културата обясни назначаването на Александър Морфов за временен директор на Народния театър „Иван Вазов“ с това, че е професионалист, когото хората в театъра и публиката обичат и коментарите му по адрес на управляващите са без значение.

След като демонстративно напусна Народния театър през декември в знак на протест срещу избора на Слави Бинев за председател на комисията по култура и на Вежди Рашидов за министър на културата, режисьорът Александър Морфов прие в началото на седмицата да се върне в театъра като изпълняващ длъжността на негов директор.

„Какъвто и да е, Александър Морфов е един голям български режисьор. Не Морфов, зад Морфов седят 250 български големи артисти. Тези хора трябва да са обединени около кауза, мотивирани да работят и театърът го обича и го иска. Какво искате и ме питате защо не назнача някой от Фейсбук ли? Какво да правим с този театър? Театър ли искаме да гледаме, голямо изкуство ли? Голям български творец“, обоснова назначението в сряда Рашидов.

„Най-важното, е че театър има заради публиката и публиката обича представленията на Морфов“, посочи Рашидов.

 „Да спрем този начин на говорене, назначен е защото е талантлив човек, а всеки има характер и всеки да говори, каквото си иска”, коментира още министърът.

 Рашидов хвърли светлина и около иззетата преди ден колекция от картини на банкера Цветан Василев от централата на останалата без лиценз КТБ на площад „Гарибалди“.

„Сега са прибрани на топло, по бройки. Сега ще има комисия, ще се направи експертна и ще се установи кои са оригинали, може и копия да има, не знам какво има. Вчера от министерството заместник-министърката беше, експерти бяха, имаше хора, натовариха ги и ги прибраха при Божидар Димитров, където са съкровищата, да се пазят в хранилищата, докато се установят нещата. Единствено прокуратура и съд ще кажат какво с тях трябва да се случи. Ако ги конфискуват, ще ги предадат на държавата, ако не, ще ги върнат“, обясни той.

Попитан ще може ли колекцията да бъде изложена, Рашидов отговори: „Текат процеси, ще питате прокуратурата, ако те ги освободят. Ние в момента единствено ги съхраняваме, за да не бъдат загубени и да направим идентификация, за да кажем на прокуратурата кои са авторите, какви са картините, от коя година са – това е нашата роля в момента. Нямаме никакви други правомощия”.

1 коментар

  1. Санков каза:

    Българинът с пурата се вживява като собственик на държавата.Освободих този,назначих онзи,въобще Кърджелийският,първенец овладя ситуацията повсеместно.Това е положението.Още 7-8 месеца ще го търпим,после ще го пенсионираме и толкова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране