09.08.2015 | 19:20
Не били ислямисти, а фалшификатори
МВР опровергава информацията за влезли в страната хора на Ислямска държава

Информацията, че в България са влезли двама души, свързани с терористичната организация „Ислямска държава“, беше опровергана от МВР, съобщиха за „Хоризонт“ от ведомството.

Някой явно е направил миш-маш от провеждани акции на полицията, твърдят от МВР. „Част от тях са свързани с охраната „SPIRIT of Burgas“, други са свързани с противодействие на незаконната миграция и разпространение на недействителни документи за самоличност“, уточняват от МВР. И добавят:  „Публикуваните в медиите френска и румънска лична карта на лица, свързани с терористичната организация, са недействителни. Цитираните лица и събития са свързани с подозрения за криминална дейност по изготвяне на фалшиви документи за самоличност.“

Сутринта се появи информация, че на територията на страната са влезли двама души, които били свързани с ИД. Личните карти, за които МВР говори, са на румънците Езида Елхам и Мимо Попеску. Въпреки съобщението на МВР, бТВ излезе със своя информация, според която в действителност двамата са свързани с джихадистката групировка – били са проповедници, или вербовчици.

Всичко тръгна тази сутрин от съобщение на агенция „Фокус“, която се позоваваше на пресцентъра на прокуратурата. В него се казваше, че се издирват двама, предполагаемо свързани с ИД. Главният прокурор Сотир Цацаров бил уведомен за случая и тече постоянен обмен на информация, пишеше още в дописката.

Малко по-късно обаче агенцията смени съобщението си, посочвайки, че „ВКП не потвърждава информацията, че на територията на страната са влезли двама души, за които се предполага, че са свързани с Ислямска държава“. Т.е., че само се предполага, че лицата се намират на българска територия.

Последва още едно съобщение на прокуратурата, цитирано във „Фокус“, гласящо: „Във връзка с появила се в медии информация за пребиваване на представители на „Ислямска държава“ на територията на Република България, пресцентърът на прокуратурата съобщава, че не е източник на подобна информация. Всяко позоваване на пресцентъра на прокуратурата за наличието на терористи у нас е неточно и некоректно. Прокуратурата е в непрекъсната връзка с ръководствата на МВР и ДАНС“.

Издирват се мъж и жена, допълваше „Дарик радио“. Още вчера снимките им са разпратени до областните дирекции на полицията, оттам са стигнали до районните полицейски управления.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране