16.11.2017 | 0:01
Нещо като схема, нещо като нищо на света
Красив ум

Виктор Николаев, НТВ: …Колко магистрати и полицаи са подмамвани към такива групи – карат ги, представят се за някаква красива жена, въвлича ги, чужденка обикновено – и ги кара да се събличат и да пращат материали. Колко такива жертви има при вас регистрирани?

Явор Колев, интернет шериф на киберполицаите в ГДБОП: В едно интервю съобщих, че няма профил на изнудвания сексуално възрастен човек. И споделих, че има журналисти, университетски преподаватели, студенти, лекари, магистрати и полицаи. Беше извадено като така много интересен факт…

ВН: Конкретно. А вие говорите общо, така ли?

ЯК: Говоря общо, да. Постоянно имаме такива сигнали.

ВН: А има ли конкретни такива случаи постоянно?

ЯК: Постоянно имаме сигнали, като имате предвид, че много от жертвите на тия изнудвания се притесняват да се обърнат към органите на полицията и да заявят това, че са станали жертви. И се принуждават – влизат в спиралата на плащане на откуп. И трябва да кажа, че няма крайна сума, която може да се плати. Не трябва да се плаща!

ВН: Най-драстичният пример? За някой, който от срам, страх, чувство за вина – и накрая колко пари е успял да плати.

ЯК: Сега… Случай от миналата седмица. Това е друг тип, Нигерийска измама, която е комуникация с американски генерал в интернет* – българска гражданка, която беше платила 15 000 евро, за да му помогне да възстанови някакви негови суми, беше задържано муле в хотел, от африкански произход с белгийски паспорт…

ВН: Тя чака генерал 🙁

ЯК: Да. Човекът й беше приготвил фалшиви пари да й даде, за да получи истинските още 20 000 евро. Така че такива измами се случват ежедневно, сумите са огромни. Не трябва да се плаща и – обръщайте се към органите на полицията. Имаме сайт на ГДБОП за борба с киберпрестъпленията – cybercrime.bg. И призовавам там да се чете за най-новите заплахи.

ВН: Хората, последно, могат ли да бъдат спокойни, които са обект точно на такова изнудване, че подавайки сигнал при вас, във вашето звено няма някой друг, който би могло да злоупотреби с тези (голи или порно) снимки, да ги изнудва… Как да кажа – от името на вашата служба. С това да се занимават.

ЯК: Не, не! От името на нашата служба, разбира се, че не! Но един път попаднали в интернет, тези снимки могат… ъъъ… не могат да изчезнат! Затова трябва да сме много внимателни и никога да не ги пускаме. И накрая искам да поздравя директора на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов с днешния му рожден ден – 50 години.

ВН: А така! Да е жив и здрав!

ЯК: Да е жив и здрав. От името на колегите и от мое име – да е жив и здрав и още по-големи успехи в борбата с организираната престъпност!

_________

* Т.нар. Нигерийска измама е стара интернет схема, която г-н Колев така обяснява, че – Боже, опази! В помощ на читателите ни поясняваме. При т.нар. Нигерийска измама интернет потребителят получава имейл от непознат човек, който се представя например за близък до корумпирано африканско правителство, свалено от власт; и като такъв моли за съдействие от сорта: дай ми 10 000 евро, за да освободя 1 000 000, които се намират еди-къде си, и после ще си го разделим!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране