12.11.2023 | 11:13
Невиждан скандал в българския футбол – заплахи за мачкане на пловдивските отбори, закани за съд и още…
Българският футбол става за смях пред цяла Европа заради неадекватното ръководство на БФС
Костадин Димитров

Скандалът с преместения и затворен за феновете мач на националния отбор срещу Унгария, който трябва да се играе на 16 ноември, се разраства, правейки за смях българския футбол пред цяла Европа.

Снощи кметът на Пловдив Костадин Димитров обяви, че няма да допусне срещата да се играе на стадион „Христо Ботев“. Днес той промени мнението си и привържениците се питаха какво става. Защо новият кмет толкова драматично си смени позицията за часове?

Отговорът бе получен в късния следобед от Илиян Филипов, строител на стадион „Христо Ботев“. Той е една от пречките пред националите да играят в Пловдив, защото в момента монтира козирка на спортното съоръжение и предупреди, че строителната площадка няма да е безопасно място, ако отвън се съберат няколко хиляди души. Очакванията са 10 хил. привърженици да се съберат в знак на протест срещу ръководството на БФС.

Филипов разкри, че по-рано през деня по телефона му се обадил Христо Запрянов, зам.-изпълнителен директор на БФС, който според твърденията му в прав текст го предупредил, че ще отнеме лицензите на пловдивските стадиони за елитния футбол, ако националите не бъдат допуснати до ст.“Христо Ботев“ след седмица.

Впоследствие Запрянов обяви, че ще съди Илиян Филипов и твърди, че не е изричал подобна залаха.

Илиян Филипов обаче отново се включи по темата и разказа подробности, замесвайки и името на директора на националните отбори Георги Иванов-Гонзо. По думите му Гонзо отправил същата заплаха и това станало пред широк кръг от хора – кмета на Пловдив, председателя на Общинския съвет и други.

“Днес имах две повиквания от непознат номер. Върнах обаждането, беше въпросният Запрянов. Предупреди ме, че ако не се проведе този мач на стадиона, Ботев и Локомотив ще им бъдат взети лицензите. Двата отбора ще играят извън Пловдив. В прав текст! Ще ви кажа и нещо, което вие не знаете – вчера имахме среща в община Пловдив. Присъстваше кметът Костадин Димитров, председателят на ОбС Атанас Узунов. Александра Топчиева и Георги Иванов-Гонзо. Същите думи ги каза и г-н Иванов. Там получихме заплаха абсолютно всички – ако не се проведе тази среща БФС ще затвори и двата стадиона“,.твърди Илиян Филипов.

В същото време от БФС обявиха, че срещата не може да бъде преместена от Пловдив. Мачът трябва да се изиграе ст.“Христо Ботев“, в противен случай националите ще запишат служебна загуба от Унгария, но това не е най-страшното.

„Ако се стигне до ситуация срещата да не се проведе , защото дните до 16 ноември стават все по-малко, България ще запише служебна загуба, а след това за българския футбол могат да произлязат още санкции. Първата такава вероятно ще бъде България да бъде дисквалифицирана от квалификациите за Евро 2024“, твърдят от БФС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране