04.04.2024 | 10:48
Николай Денков пусна слух, че ДАНС прикрива канали за наркотици
Премиерът в оставка обяви Делян Пеевски за най-голямото зло, което се случва в България

От доста време се въртят слухове, че ДАНС прикрива канали за наркотици. За мен е много странно точно Петя Банкова да бъде обвинена, че прикрива канали за дрога. Много е важно какво се случва, за да не се окаже, че я атакуват, защото си върши работата“, заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков, отговаряйки на въпроси на граждани във Facebook.

„Откакто беше назначена тя начело на Агенция „Митници“, има рекордно количество задържани наркотици и контрабанда. Била е служител на ДАНС, така че няма да се учудя да има информация, която да може да използва. В агенцията има „сляпо петно“ по отношение на корупцията“, допълни той. И уточни, че никога не е говорил с Банкова, но я определи като човек с отлична репутация.

Денков обясни, че е поискал официално информация от ДАНС по казуса. „За да я получа, трябва специално разрешение от Софийска градска прокуратура, на която вече съм изпратил писмо. Нямаме координация между институциите. Ръководствата не са назначавани от мен, така че няма защо критиките да са към мен. Ако излезе обвинение и има доказателства срещу Банкова, тя ще понесе отговорност“, посочи той.

По думите на Денков ротацията се е провалила, защото някой измежду Борисов и Пеевски е искал избори. „Основните спорове бяха дали сме готови да подпишем споразумение, в което реформите да имат срокове. Другата страна не искаше това. Ако говорим за едно име на министър, защо към нас се прехвърля упрекът? Толкова ли е важен Калин Стоянов, че да отидем на избори? Преди 10 месеца казахме, че при ротацията ще се сменим само аз и Мария Габриел. Предложихме на ГЕРБ Калин Стоянов да остане, но да не се сменят и други министри. От партията не приеха, искаха да вкарат министри без контрол и споразумение“, подчерта Денков.

Според него кабинетът би бил в същия състав, ако сега има възможност да предложи имена на министри. „Министрите на културата, образованието, иновациите и растежа и на туризма са предложени от Мария Габриел. Калин Стоянов за пръв път беше споменат от Бойко Борисов. Йоловски беше предложен от Божидар Божанов, бяха работили заедно. Ако зависеше от мен, щях да сменя и двамата. Министерството на електронното управление не се намира в добро състояние, защото министърът не успява да организира екипа. Напускат хора, има проблеми. Йоловски обслужи желанието на ГЕРБ да отпаднат машините за гласуване на местния вот, той е под техен контрол, защо да го сменят? Чувам, че ще остане в служебния кабинет, все пак отново идват избори“, обясни той.

Премиерът отчете свършеното през допълнителния десети месец от управлението и прави равносметка преди предаването на властта. „ПП-ДБ няма място в служебното правителство, имам притеснения как ще се действа по време на избори. Твърде рано е да се говори дали отново бих бил премиер. С Мария Габриел винаги сме имали добра комуникация и сме водили добри разговори. Проблем е когато отсрещната страна каже, че няма мандат да взема решения“, смята Денков.

Изказването на Делян Пеевски, че може да има правителство без ГЕРБ, но с подкрепата на „Продължаваме промяната – Демократична България“, е манипулация, заяви още премиерът. Той допълни, че няма шанс за правителство, към което той има отношение, Пеевски да има водеща роля.

„Делян Пеевски е най-голямото зло, което се случва на България. Проблемът е, че той започна да командва, заради него отиваме на избори. Проблемът на България в момента се казва Делян Пеевски“, обобщи Николай Денков

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране