04.03.2018 | 11:08
Нинова: Държавата е лош стопанин, когато я управлява мафията
Тя попита как може във Франция, Белгия, Унгария услугата, която ЧЕЗ предоставя, да е държавна, да се управлява добре и да печели

Правителството трябва да гарантира националната сигурност. Който купи ЧЕЗ, да не зависи от него дали някой ден няма да бъде изключена мрежата. Някой трябва да понесе и политическа, и друга отговорност, ако се налага, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по БНТ.

„Държавата е лош стопанин, но когато се управлява от мафията. Когато се управлява от държавници, не е лош стопанин“, подчерта тя.  Нинова попита как може във Франция, Белгия, Унгария услугата, която ЧЕЗ предоставя, да е държавна, да се управлява добре и да печели.

„При нас не може, защото този, който е начело на държавата, нещо бърка“, коментира председателят на БСП. Тя подчерта, че дори в Европа тенденцията е да се връща държавното участие и тя да има роля в ключови сектори. „Ние искаме това от много време“, припомни Нинова.

Председателят на левицата заяви, че тази седмица цялата сделка ще бъде дадена на прокуратурата. „Това е част от прегледа на прехода. Не може в държавата ни постоянно да се случват грабежи и несигурност и никой да не носи отговорност“, подчерта тя. Според нея проблемът е заровен в миналото при онази продажба на 33% остатъчен дял на ЕРП-тата.

„Първата продажба е по времето на правителството на Сакскобургготски през 2004 г. на 67%. В договора пише, че се запазват 33%, за да може държавата да участва в управителните органи, вземането на решения. Задължават купувача ЧЕЗ тогава да информира за всяко действие държавата и всяка година да дава отчети“, обясни Нинова.

По нейните думи има забрана да се продава на офшорни компании, а сега имаме кредити от такива компании.

„Има и редица други ограничения, които гарантират държавния интерес. Когато 33% са били все още държавни, държавата е получава дивидент – 40-45 млн. лв. годишно. Продажбата на тези 33% от Бойко Борисов анулира всички тези условия“, уточни тя.

Корнелия Нинова посочи, че някой купува една трета от преносната мрежа на България, което е въпрос на национална сигурност, някой ще контролира през сметките за ток живота на 3 млн. българите, а няма много информация кой е този, кой финансира сделката, как ще се връщат тези пари и дали няма да се връщат през увеличение на сметките за ток.

„Ако някой се е съмнявал дали ГЕРБ стоят зад Гинка Върбакова, след комисията в парламента разбраха истината. Тя произнесе политическа реч, в която напада председателя на опозиционната партия и президента на държавата. Тази реч е написана и повтаря пресконференция на ГЕРБ от преди три дни“, каза още Нинова.

Според председателя на БСП скандалът ще се разраства по международна линия. „Чешкият премиер обвини българския в лъжа. Когато си председател на Съвета на ЕС това е голям проблем за Борисов.
Премиерът и правителството ни изложиха пред Европа и поставиха международен проблем. Поставиха държавата на колене пред едно лице и волята й какво ще реши за нейния договор“, коментира Нинова. Тя изрази опасение, че при този скандал банките ще се оттеглят от сделката.

Нинова е на мнение, че тази защита, в която се хвърли ГЕРБ към Гинка, показва, че те стоят зад нея и са знаели за сделката. Това показва и доклад на ДАНС, които са информирали МС още през септември.

Корнелия Нинова подчерта, че политическото семейство на Борисов управлява в Европа и той може да разчита на подкрепа, но въпреки това неговите най-големи приятели, като Германия, Австрия и други ни отрязаха за Еврозоната и Шенген, защото сме корумпирани.

„Най-неприятно прозвуча мнението на Юнкер за Западните Балкани. Той каза не на интеграцията на Западните Балкани в Европа. Евентуално след 2025 година. Откакто е започнало председателството, няма седмица без корупционен скандал“, подчерта Корнелия Нинова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране