17.04.2024 | 10:44
Нинова призова Радев да освободи Главчев като премиер
Соцлидерката нарече служебния министър-председател "партийна марионетка"

Да отстрани Димитър Главчев като служебен премиер и да избере друг на негово място – с такъв призив се обърна към президента Румен Радев лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна тази сутрин.

Както е известно, Главчев е виден кадър на ГЕРБ – той дълги години беше депутат от партията, която дори го избра за председател на Народното събрание за периода 2014-2017 г., а впоследствие го прокара за ръководител на Сметната палата. Като такъв той беше определен от държавния глава за служебен министър-председател.

В декларация от името на червената парламентарна група Нинова припомни противоречащи си изявления на герберския водач Бойко Борисов – първо твърдеше, че няма нищо общо със служебното правителство на Главчев, а след това настояваше за министерски смени и предупреждаваше премиера с последствия, ако откаже. Така Главчев най-напред махна от кабинета външния министър Стефан Димитров, когото Борисов конкретно не желаеше, както и земеделският министър Кирил Вътев. До момента президентът не е издал укази за рокадите.

Нинова нарече премиера „партийна марионетка“ и се обърна към Румен Радев да го смени. Според соцлидера новата Конституция дава на президента такова правомощие. Тя обаче не посочи конкретен конституционен текст, който потвърждава това.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране