13.01.2021 | 12:37
Нинова: Времето на ГЕРБ изтече
ДПС поиска реално участие във властта

След изборите ще има промяна, времето ви изтече. С тези думи се обърна към мнозинството в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация по повод началото на последната 11-а сесия на това Народно събрание.

Откриваме последната сесия на 44-ото Народно събрание. Могат да се изброят много числа за приети закони, решения, ратификации- Сухата статистика е важна, но по-важно е какво стои зад нея. Най-важен е живият живот. За тези 4 години, уважаеми управляващи продължихте да развивате две паралелни Българии – една телевизионна и една реална, заяви лидерът на левицата.

От екраните се чува, че има добра финансова политика, но реалната държава е с дългове. Реалната завърши 2020 г. с 380 хиляди нови безработни, а в тази на държавата се разкриват нови работни места. Има три картини, които обобщават всичко – онази с парите в чекмеджето, свлачището на пътя за Рилския манастир, след като премиерът се похвали и откри ремонта и третата е потопената под вода страна, продължи с примери Корнелия Нинова. И добави, че обобщението на това управление е в три думи – беззаконие, корупция и ненаказаност.

Нинова настоя правителството да направи отчет в какво състояние оставя България, за да стане публино известно колко пари е похарчила властта и къде е отишъл всеки лек в кризата.

Следващите месеци се залага бъдещето ни за десетки години напред. Предстои приемането на Националния план за възстановяване и развитие. В плана на управляващите е заложено същото като през последните години, а нашите приоритети са здравеопазване по линия на европейското финансиране, електронната здравна карта на всеки, болниците няма да са търговски дружества, във всеки регион ще има болнична помощ, ДДС на лекарствата ще е 9%, напомни Нинова. Образованието също е приоритет в програмата на левицата -изграждане на единна електронна образователна система, един учебник в един клас за цялата страна, преглед на съдържанието на учебниците.

Борба с бедността, неравенствата и демографската политика е другият приоритет на социалистите. Те предлагат семейно подоходно облагане, отмяна на плоския данък, преизчисляването на всички пенсии.

БСП няма да чакат просто изборите да дойдат. И няма да отстъпи от всички свои политики, които защитава досега.

Разбираме, че здравето на хората е най-важно в този момент. Изхарчиха се стотици милиони. Искаме информация за всеки похарчен лев. Настояваме да стане публично известно колко стотици милиони се изхарчиха и до колоко български граждани, домакинства и фирми стигнаха. Искаме отчет на правителството в какво състояние остава България. Не онзи телевизионния отчет, а истинския. Ние ще го направим и ще търсим отговорност. Пропиляхте последните 11 години за България, не можем да ви позволим да пропилеете и следващите 11 години, обърна се отново към управляващите Корнелия Нинова.

Можем да изградим модерна България. Смятам, че изборите ще сложат началото на това. Не просто една партия да смени друга. Ново начало за промяна на модела. Ние ще работим за честни и прозрачни избори. Уважаеми български граждани, от всички нас зависи промяната. Тя е възможна. Поискайте я и бъдете активни участници в нейното изпълнение. Знам, че ще се справим. Нека 2021 г. да е здрава,по-спокойна и по-добра за всеки български дом и за България, обобщи Нинова.

Заявка за реално участие във властта, готовност за коалиции след изборите и остри критики към ГЕРБ се съдържаха в декларацията на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ по повод началото на парламентарния сезон.

От изборите зависи дали ще се справим с вуриса ГЕРБ, каза той. И добави, че „затваряме страница на управление без реформи, но с пиар и самохвалство, обърна се Карадайъ към мнозинството. И продължи, че демокрацията е упадък, икономиката е колапс, напрежението в обществото расте, разделението се задълбочава. Той обясни, че ДПС са готови да са в изпълнителната власт, но пък не заяви ясно дали са готови на коалиция с ГЕРБ, въпреки че така остро ги критикува.

COVID-кризата направи по-видима нереформираната здравна система. 2020 г. ще запомним и безразборното харчене, заяви още лидерът на ДПС.

Предстоят най-важните избори след 89-та година насам. От тях ще зависи дали и за колко време ще се справим с кризата, създадена от ГЕРБ. Как и за колко време ще се справим с вируса ГЕРБ, който руши демокрацията в България, продължи Карадайъ.

Критиките си ДПС насочи и към поправките в Изборния кодекс, които, според тях, били част от тясно партийни интереси, както и ще доведат до политическа нестабилност след вота, включително и до парламентарна криза.

Той посочи, че след изборите новите управляващи ще имат много трудна задача – от една страна изцеление от коронавируса, а от друга – изцеление на обществото и неговото обединение.

ДПС е готово да представи своя програма пред своите избиратели и всички български граждани, стана ясно от думите на Карадайъ. Това е програма за ускорено догонващо икономическо развитие, поясни той. И призова хората „да избират според предизборните програми и без стереотипи, ако искат нормална държава“. После каза, че ДПС предлага заедност, ускорено и догонващо развитие на страната, участие в Зеления пакт, чисти въздух, вода и храна, както и високи технологии и участие на гражданите в обществените процеси.

Накрая каза, че след изборите трябва да се мисли за нов модел на бъдещето на България, а „диалогът е ключът към политическата стабилност“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране