16.01.2018 | 12:23
Нов скандал набира скорост – Нено Димов е отписал 10 дка от парк Витоша
Намаляването на територията на парка се прави за пръв път, откакто е създаден през 1934 г.

На фона на протестите в защита на Пирин и споровете около бъдещето на ски зоната на Витоша в последните дни набира скорост още един скандал, в чието дъно е екоминистърът Нено Димов. В първия брой на Държавен вестник за тази година – на 2 януари, тихомълком е публикувана негова заповед, с която се отписват 10 дка от територията на природен парк Витоша. Става дума за два парцела от 7.9 дка и 2.5 дка. От материали, разпространявани в социалните мрежи от Люба Кулезич става ясно, че по-големият парцел е на Беловодски път, а по-малкият – около Киноцентъра, на ул. „Невена Коканова“, между ул. „Лешникова гора“ и ул. „Николай Бинев“.

Като мотив за изваждането на двата парцела министърът е посочил, че липсват „изискуемите качества на имотите за продължаване на включването им в границите на защитената територия“. Димов се позовава на мотивите на съдебно решение от 27 август 2016 г. на тричленен състав на ВАС, потвърдено с решение от април 2017 г. на петчленен състав на ВАС, че имотите не отговарят на изискванията за защитена територия, не представляват продължение на естествени екосистеми, нямат характерни ландшафти и обекти на неживата природа.

Според бившия директор на природен парк Витоша Тома Белев обаче решението на съда не налага отписване на територии, а изисква по този въпрос да се произнесе комисия. Белев посочва, че територията на природен парк Витоша се намалява за пръв път от създаването на парка през 1934 г. Имотите са частни, а заповедта на Димов може да се обжалва в едномесечен срок.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране