19.04.2017 | 20:22
Нова за Васил Иванов: Това прекрачва границите на закона и етиката
Телевизията обвини репортера, че не приема утвърдените професионални стандарти

Решенията по темите за разследвания се взимат в открито обсъждане на целия екип на предаването „Разследване“, а не само от директорката на новините Дарина Сарелска. Това изтъкват в свое становище след днешната пресконференция на бившия си репортер Васил Иванов и Слави Трифонов от Нова Броудкастинг Груп, компанията зад „Нова телевизия“.

„Високите стандарти и изисквания към работата са гаранция за качество и не могат да бъдат определяни като цензура. Съжаляваме, че Васил Иванов избира да интерпретира така несъгласието си с тoзи процес и използва доверието, което има в обществото, за да урони престижа на работодателя си“, пиша от телевизията.

Иванов подаде предизвестие за напускане вчера с тезата, че работата му е била системно цензурирана от Сарелска. Вечерта той се опита да разкаже подробности в „Шоуто на Слави“, но епизодът бе свален от ефир по решение на бТВ за втори път тази година. Днес на пресконференция Иванов и Трифонов представиха позицията на журналиста.

„За професионалните разминавания между утвърдените от Нова Броудкастинг Груп стандарти говори и фактът, че дори и в последната си медийна изява, Васил разпространи записи на лични телефонни разговори на наши колеги, направени без знанието им, което прекрачва границата на закона, добрите журналистически практики и професионалната етика“, отбелязват от „Нова“.

Днес Иванов в действително пусна записи на разговори със свои колеги, които потвърждават, че много от разследванията му, свързани с кметове на ГЕРБ, са цензурирани. На въпрос на Трифонов дали това е етично, Иванов отговори, че случаят е обществено значим.

Ключов в днешната пресконференция бе и случай с разследване на кмета на село Неделино. След него Иванов и Силвия Зурлева били повикани в ДАНС, където имато и прокурор от специализираната прокуратура. По време на разговора разследващите казали, че в екипа на Нова тв има „къртица“, която разказвала на кмета какво има срещу него в телевизията. Иванов твърди, че името е станало ясно, когато им представили на бележка името на Дарина Сарелска.

От Нова телевизия отбелязват: „В последните години в ефира на NOVA са излъчвани и са намирали широк обществен отзвук разследвания, насочени срещу злоупотреби във всички сфери на обществения живот и извършвани от хора с различна партийна принадлежност. Случаят Неделино касае нарушения в обществена поръчка за ремонтни дейности, извършени само по документи. Разкритията бяха излъчени в пълната им цялост, материалът намери място в програмата многократно – над 35 пъти в рамките на годината.“

Според тях техните вътрешни процедури целят да се предотврати всеки възможен конфликт на интереси, да не се допусне външна намеса и злоупотреба с ефира на медията им от друга. И допълват: „Нова Броудкастинг Груп подкрепя свободата на словото, съобразена със закона, етичните и морални норми и добрите професионални практики.“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране