30.06.2022 | 23:05
Новата коалиция ГЕРБ-ДПС-„Възраждане“ трепери от Бойко Рашков
Падането на правителството беше организирано от Бойко, Доган и Копейкин най-вече за да не стане Рашков шеф на КПКОНПИ

Новото мнозинство в НС – негласната коалиция на ГЕРБ-ДПС-„Възраждане“, трепери от силната фигура на МВР министъра Бойко Рашков и вероятността да поеме КПКОНПИ, за да разследва шайката за милиардните грабежи. Падането на правителството беше организирано от Бойко, Доган и Копейкин най-вече за да не стане Рашков шеф на КПКОНПИ. Това заяви отлично информиран източник на „Галерия“ от Народното събрание.

В потвърждение на това е фактът, че на председателки съвет в парламента е поставен въпросът от предварителната програма да отпадне изборът на шеф на НС, както и да не се приемат процедурните правила за КПКОНПИ.

В средата на миналата седмица стана ясно, че правителството на Кирил Петков си отива и управлението влиза в процедура по възлагане на мандат за съставяне на нов кабинет.

Президентът ще го връчи отново първо на най-голямата група в Народното събрание „Продължаваме промяната“. Ако хората на Киро и Асен те не успеят да съставят мнозинство – мандатът отива у ГЕРБ и едва ако и те не направят правителство, на избрана от държавния глава парламентарна група.

Това може да ни отнеме месец и повече, твърдят депутати. Според специалисти по изборния процес минаването през процедурните детайли може да се проточи с месец, че и повече.

Отлагането на назначенията в регулаторите и особено в КПКОНПИ може да се окаже пагубно за съставената около „Промяната“ коалиция. На мястото на Сотир Цацаров отдавна можеше да бъде поставен титуляр, който да очертае основните приоритети, свързани с бъдещата работа на тази институция.

С оглед на поетите ангажименти от страна на доскорошно- то управление овладяването на КПКОНПИ беше стратегическа задача, която обаче така и не беше изпълнена, докато коалицията все още беше четворна, стабилна, с достатъчна депутатска подкрепа.

Запознати твърдят, че отдалечаването на ИТН от останалите партньори е започнало в мига, в който Любомир Каримански не беше подкрепен за шеф на БНБ. Тогава Слави Трифонов престанал да отговаря на обажданията и есемесите на Кирил Петков.

Воденото от него мнозинство имаше необходимото време да осъществи процедурата по избор на нов председател на КПКОНПИ на мястото на Сотир Цацаров, който напусна поста от 1 март, но обяви това свое намерение в началото на януари.

Така начело на антикорупционната комисия остана зам.-председателят Антон Славчев. Той е работил в ДАНС и се смята за близък до ДПС. За него се разчу през 2019 г. покрай разкритията за имотите на властимащите и по-специално терасите им. Тогава се стигна до оставката на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

В същото време Славчев остана леко встрани и единственото, което му се случи, беше, че се сдоби с прякора Тони Балкони или Тони Терасата. Според медийни публикации той, заедно със съпругата си и брат си, притежава рекордна по площ тераса от 243.47 кв.м, купена от Столичната община за 39 487 лв. Данъчната й оценка е 216 419 лв.

Преди десетина дни парламентарната антикорупционна комисия обяви началото на процедура за избор на нов титулярен председател на КПКОНПИ. Тя прие проект за правила, които да бъдат представени и гласувани в пленарната зала.

От това обсъждане отсъстваха депутатите от ГЕРБ и „Има такъв народ“. Същевременно депутатите от ДПС направиха редица предложения за промени в правилата, сред които въвеждане на възрастов праг от 65 години за председателя на КПКОНПИ и избирането му с квалифицирано мнозинство от 2/3, което прави минимум 160 депутати. Те бяха отхвърлени и оценени като

саботиране на кандидатурата на Бойко Рашков за председател.

Така неминуемо стигаме до извода, че именно новите правила за битка с корупцията и фигурата на Бойко Рашков са обединили ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и ИТН, а не финансовата политика на правителството, както беше записано в мотивите към вота на недоверие към кабинета „Петков“.

Наред с това проектът за Закон за противодействие на корупцията, внесен от 67 депутати на „Промяната“, се превърна в повод за поредния сблъсък вътре в самата коалиция. Не е трудно да се види, че и другите вътрешни конфликти са близки до корупционните схеми – парите за пътищата и „Капитан Андреево“.

1 коментар

  1. ПЕТКО ПРОЙНОВ каза:

    ‘Новата коалиция ГЕРБ-ДПС-„Възраждане“ трепери от Бойко Рашков’
    Що треперите бе,да не ви вземе дамаджанките ли.Не бойте се,псе ,което лае,не хапе.А тоя само лае…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране