11.09.2021 | 13:08
Новият преторианец на Пеевски и Доган
Депутатът Хамид Хамид изпъкна в последните седмици с активната защита на двете ключови за ДПС фигури

Ако сте следили заседанията на двете временни парламентарни комисии – за американските санкции по закона „Магнитски“ и за незаконното строителство на т.нар. летен сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парка „Росенец“, както и изказванията на различни представители на Движението по двете теми, няма как да не ви е направила впечатление свръхактивността на депутата от ДПС Хамид Хамид. На едно от заседанията на комисията „Магнитски“ например той запита служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов дали са установени някакви данни за оказване на натиск от страна на Делян Пеевски при издаването на документи за българско гражданство, което беше един от аргументите на американските власти за санкционирането на бившия депутат от ДПС.

Хамид направи това с ясното съзнание, че Стоилов няма как да му отговори, защото прокуратурата беше забранила да се изнасят публично данни по въпроса. После депутатът влезе в словесен сблъсък с Татяна Дончева от „Изправи се БГ!Ние идваме!“ по предмета на дейността на комисията, след което театрално напусна заседанието.

Подобно е поведението му и в другата комисия – тази за Росенец. На последното й заседание в отговор на решението да бъде изслушан Доган, Хамид предложи да бъдат поканени и всичките над 5000 симпатизанти на ДПС, които бяха докарани с автобуси край т.нар. морски сарай по време на гражданския протест миналото лято в Росенец срещу недопускането на хора до плажа, охраняван зорко от НСО.

Върхът на активността на Хамид обаче беше в средата на миналата седмица, когато той обходи в един и същ ден две национални телевизии – bTV и Нова TV, за да обяснява, че крайморската резиденция на Ахмед Доган всъщност е база за водни спортове и почетният председател на ДПС няма нищо общо с нея, а пребивавал там като на хотел. Санкциите на САЩ срещу Пеевски пък според Хамид са плод на „заблуда“ на американските власти и на „лобизъм“.

В тази пламенна защита Хамид не е сам. Обикновено заедно с него на заседанията на двете комисии е и колегата му Йордан Цонев, въпреки че той не е техен член. Но фактът, че на Хамид е поверена основната роля по опита за чистене на имиджа на санкционирания от САЩ по „Магнитски“ за „значителни корупционни действия в България“ бивш депутат и на почетния председател на движението, означава, че роденият в шуменското село Сини вир възпитаник на юридическия факултет на Бургаския свободен университет адвокат започва да се превръща във важен фактор в ДПС. Според част от депутатите от движението тази роля му е отредена заради това, че Хамид е единственият юрист с политически опит в парламентарната група. Има още двама юристи, които са за пръв път народни представители. Според други обаче решаващото за налагането му в партията е, че се ползва с подкрепата на влиятелното бизнес крило в ДПС, чийто неформален лидер доскоро беше Пеевски.

Само преди девет месеца Хамид стана и член на Централното оперативно бюро (тясното ръководство) на ДПС, но издигането му не стана заради някакви ярки партийни заслуги. Въпреки че дълги години преди да стане депутат, живее в Бургас, активисти от местната структура почти не го познават и твърдят, че никога не е участвал активно в дейността на организацията. В Бургас е регистрирана и една от фирмите – „Бари консултинг“ ЕООД с предмет на дейност консултантски услуги, сделки с недвижими имоти и счетоводство, чийто собственик е Хамид, преди да стане депутат, а сега е съпругата му Петя. Тя притежава още и половината акции от собствеността на още една бургаска фирма – консултантска къща „Милбар“ ООД. От 2000 г. Хамид е член на Бургаската адвокатска колегия и управляващ съдружник в адвокатското дружество „Гроздев и Бари“, създадено през 2010 г. То има кантора в Стара Загора, която се управлява от съдружника му Димитър Гроздев, а тази в София – от Хамид. Според системата ДАКСИ от 2006 до 2009 г. Хамид е бил в съвета на директорите на Университетската многопрофилна болница в Бургас.

В схемата с терени в Странджа

От онзи период името на Хамид стана известно покрай скандалния случай с придобиването на 780 дка земи по черноморското крайбрежие в природен парк „Странджа“ край Варвара, Синеморец, Лозенец и Резово чрез фалшиви пълномощни от кръг от фирми, близки до ДПС. Случаят е от 2004-2005 г., но става публичен пет години по-късно с редица медийни разследвания. В тях се описва как петима бургаски адвокати са съставяли пълномощни от името на собственици на земи в Царево, чиито данни са взети от емлячния регистър на общината, като от тяхно име са заведени общо 21 дела за връщането на земи. Първоначално районният съд в Царево отхвърля исковете на адвокатите, но след обжалване в окръжния съд в Бургас реституцията на парцелите е разрешена, а след това адвокатите ги продават на други лица и фирми. Със схемата започва да се занимава и прокуратурата след жалба на един от наследниците, но разследването е прекратено поради изтекла давност.

През 2014 г. сайтът „Биволъ“ публикува части от документите по разследването на прокуратурата с имената на участвалите в престъпната схема адвокати, както и лицата и фирмите, които са закупили от тях терените. Според разследването 18 дка е придобил Йордан Йорговски, като впоследствие препродава част от тях на близкия до Йордан Цонев бизнесмен Милчо Киряков, който пък ги прехвърля на съпругата на депутата от ДПС – Пролетина. Майката на Киряков – Екатерина, се сдобива с 19 дка край Варвара, които дарява на сина си. Още 25 дка купува и служителка от фирмата на Киряков „Трансстрой“. 14 дка пък е купила фирмата „К а Я импекс“ ООД, в която един от собствениците е близкият до ДПС архитект и неуспял министър на регионалното развитие от кабинета „Орешарски“ Калин Тихолов. Той е проектант и на т.нар летен сарай на Доган в Росенец.

Опасни връзки

В свое разследване по случая в. „168 часа“ цитира адвокат Хамид Бари (Бари е бащиното му име), който към оня момент е бил юрист към общинската служба „Земеделие и гори“ в Бургас и е представлявал 13-те поземлени комисии в Бургаска област по договор с министъра на земеделието. Пред вестника Хамид заявява, че не може да си спомни дали е водил дела, свързани с въпросните случаи, „защото в онзи период е имало много дела“, но изключва за земите в парк „Странджа“ да е имало фалшификация на документи. Бургаският вестник „Десант“ през 2010 г. цитира свидетели, според които Хамид Бари е един от адвокатите, оформяли документите на възрастните хора, които били уговаряни да предоставят имената си и да бъдат вписани в емлячния регистър като собственици на въпросните земи.

Любопитното е, че към онзи момент Хамид има бизнес отношения с част от хората, които купуват терените в парк „Странджа“. През 2008 г. Йордан Йорговски прехвърля дела си във фирмата „Грозден фрукт“ ООД на Хамид, който година след това го връща пак на Йорговски. По времето на схемата със земите депутатът от ДПС е съдружник и с Милчо Киряков във вече несъществуващата „Трансстрой пропърти“. Там Хамид държи 10%, а по-голямата част е на Киряков чрез дружеството „Трансстрой – Бургас“ АД, в чийто надзорен съвет е той.

Въпреки добрите отношения, които Хамид, изглежда, че има с хората от бизнес крилото на ДПС в Бургас, той не се кандидатира за депутат от този регион, а от Шумен. Според активисти на движението – с помощта на Камен Костадинов, друг виден представител на бизнес лобито в ръководството на ДПС. Хамид за пръв път става депутат в 41-ото Народно събрание, но две години след началото му, когато след местните избори през 2011 г. депутатът Георги Колев става председател на общинския съвет в Шумен. В следващия парламент, по времето на кабинета „Орешарски“, Хамид е зам.-председател на правната комисия и член на тази по вътрешна сигурност и обществен ред. От този период единственото запомнило се от депутатстването му беше неприличният жест, който отправи в пленарната зала по време на обсъждането на новия закон за Сметната палата към тогавашния й председател Валери Димитров, когото ДПС искаше да смени. Нищо запомнящо се в изявите на Хамид нямаше и в следващото 43-то НС.

Стара Загора – централата

За сметка на това възход отбелязва създаденото през 2010 г. адвокатско дружество „Гроздев и Бари“. Поне ако се съди по имуществените декларации, които депутатите ежегодно подават пред КПКОНПИ. Бегъл поглед върху тях показва, че в продължение на няколко години Хамид получава прилични доходи от дивиденти от адвокатска дейност извън депутатската си заплата.

В първата си декларация през 2011 г. той посочва апартамент в Бургас, лек автомобил „Мазда“, банкови влогове на стойност 8 хил. евро и 2800 лв., както и два заема, които е дал, на стойност 60 хил. лв. За 2014 г. е посочил в графата „налични парични средства“ 80 000 евро от продажбата на недвижими имоти и малко над 246 хил. лв от дивиденти, от които близо 26 хил. лв. са от адвокатското дружество. На следващата година дивидентите от адвокатската му дейност вече са близо 75 хил. лв., а за 2016 г. е посочил малко над 180 хил. лв. Към април 2017 г. според подадената декларация при встъпването му като депутат в 44-ото НС Хамид разполага с налични средства в размер на малко над 400 хил. лв. и 80 хил. евро от продажбата на имоти. През 2018 г. обаче доходите му дивиденти от адвокатското дружество рязко намаляват – на близо 9 хил. лв., а за 2019 г. изобщо не отчита доходи от дружеството. А в декларацията си е посочил налични средства в размер на 10 хил. лв. от заплати и банков влог ат 24 хил. лв.

През годините адвокатското дружество „Гроздев и Бари“ обслужва правно община Стара Загора по различни дела. Така например през 2012 г. кантората е избрана чрез обществена поръчка по договаряне на стойност 40 000 лв. без ДДС да представлява общината по дело за заплащане на неустойка за неизпълнение на задълженията към купувача на 100% от дяловете на дружеството „Автобусни превози“ ЕООД. През 2013 г. кантората представлява и държавната „ТЕЦ Марица 2“ по 27 граждански дела. Любопитен момент е, че тогава в борда на директорите на дружеството е Илко Желязков, който заедно с Пеевски беше санкциониран от САЩ по закона „Магнитски“. Отделно от това бившият депутат от ДПС имаше сериозни интереси в региона. През 2014 г. Пеевски водеше листите на ДПС в Стара Загора и Пазарджик, но избра да стане депутат именно от Стара Загора. През 2013 г. също беше водач от двете места, но влезе от Пазарджик.

Законотворческата тройка Пеевски-Цонев-Хамид

Звездата на Хамид всъщност изгря в 44-ото Народно събрание, когато беше повишен до зам.-председател на групата на ДПС. Той стана съвносител заедно с Пеевски и Йордан Цонев на редица законопроекти. Най-скандалният от тях беше свързан с промените в Закона за банковата несъстоятелност, които даваха възможност да се обезсилят със задна дата сделките по цесиите и прихващанията с активите на фалиралата КТБ. Част от приетите тогава промени бяха отменени от Конституционния съд.

Тройката Пеевски-Цонев-Хамид станаха вносители и на промяната, която предвиждаше да се разкрият действителните собственици на онлайн изданията, радиата и телевизиите, както и на промени в закона за НСО, според които частни лица да могат да ползват НСО за охрана срещу заплащане. Тактиката Пеевски да се представя за законотворец, въпреки че изобщо не стъпваше в парламента, беше част от неуспешната стратегия на ДПС да чисти имиджа му. „Делян Пеевски всеки ден ходи на работа, и то при избирателите. Един депутат, който всеки ден е в парламента и послушно натиска копчетата за гласуване, не може да свърши и една стотна от това, което Пеевски върши“, каза Хамид през 2019 г. За разлика от тогава обаче, сега задачата му изглежда още по-сложна – заедно с Пеевски, ще трябва да „защитава“ и Ахмед Доган. Но пък ако успее, бъдещето му в ДПС ще бъде още „по-светло“.

Велина Господинова, Капитал

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране