26.04.2018 | 0:01
„Ню имидж“ и ДПС се готвят да глътнат БТВ
Дейвид Варод стана медиен съдружник на Делян Пеевски, купи 50 процента от медиите му

Половината от групата „Телеграф Медиа“, издаваща вестниците „Телеграф“, „Монитор“, „Политика“ и „Меридиан мач“ и акционер в регионалната медия „Борба“ е продадена от досегашния си собственик депутата от ДПС Делян Пеевски на фирмата, притежаваща киноцентъра „Бояна“ – „Ню Имидж България“, която на свой ред се притежава от американската „Ню Имидж“ на Дейвид Варод. Това съобщиха в съвместно изявление купувачът и фирмата „Интръст“ ЕАД, която е еднолично притежание на Делян Пеевски.

Според запознати съдружието между Пеевски и „Ню Имидж България“, което се обявява в деня, в който „репортери без граници“ обяви,че страната ни вече е последна и на Балканите по медийна свобода, има няколко измерения. Чрез сделката си с американската компания на Дейвид Варод Пеевски санира имиджа си на медиен издател, което би му дало допълнителен аргумент срещу обвиненията за непрозрачност на медийната му собственост. Самата „Ню Имидж“ пък ще се легитимира като медийна компания. В медийните среди смятат, че сделката е подготовка за придобиването на телевизията бТВ от бъдещото дружество, което ще поеме собствеността на „Телеграф Медиа“.

Двете компании са сключили в сряда предварителен договор за половината от капитала на „Телеграф Медиа“. Не се посочва цена на сделката, която подлежи на одобрение от Комисията за защита на конкуренцията. Купувачът има опит в киноиндустрията, но не и в медиите и засега не е ясно каква е крайната цел на покупко-продажбата. Предвижда се „Ню Имидж България“ да създаде специално за целта на сделката ново дъщерно дружество, което да придобие дяловото участие.

„Ню Имидж България“ ЕАД е част от американската компания „Ню Имидж“, чиято дейност е производство на филми, собственик e на филмовото студио „Ню Бояна Филм“ и е добре позната в България. Посредством сделката страните желаят да развият дейността на печатните медии, като ще работят съвместно за създаване на високи журналистическите стандарти и утвърждаването на медийния плурализъм“, пише в съобщението. „Ню Имидж България“ влезе на българския пазар през 2005 г., когато приватизира киноцентъра в Бояна в оспорвана сделка.

Споразумение часове след поредни критики срещу Пеевски

Разделянето на Пеевски с част от медийния му бизнес идва на фона поредния срив на България в класацията за медийна свобода на „Репортери без граници“, в която вече заема 111-та позиция и е последна не само в ЕС, но и на Балканите. В доклада на организацията се посочва, че в страната ни „корупцията и тайното сговаряне между медиите, политиците и олигарските е широко разпространен“. „Най-видимото проявление на това ненормално положение е Делян Пеевски, бивш шеф на българска разузнавателна агенция и собственик на „Нова българска медийна група“. Неговата група има шест вестника и контролира близо 80% от разпространението на печата. Отпускането на европейски фондове от правителството при пълна липса на прозрачност практически ги подкупва, за да не бъдат критични към правителство в своите публикации или за да се въздържат от покриване на проблематични истории. Заплахите и атаките срещу журналисти зачестяват през последните месеци. Може да е опасно да си журналист в България“, посочват още от „Репортери без граници“.

Групата на Пеевски, издаваща едни от най-тиражните вестници в страната, завършва 2016 г. със загуба от 142 хил. лв., според публикувания в Търговския регистър финансов отчет. Това е намаление на отрицателния резултат от 961 хил. лв., натрупан през предходната година.

Киноцентърът от години иска данъчни облекчения

Тепърва може да се очаква да стане ясна истинската цел на сделката между Пеевки и фирмата на Варод, който дълги години бе шеф на „Ню Бояна филм“, но се оттегли от оперативното управление.

Повече от десет години Варод се бори за данъчни облекчения за кинобизнеса си у нас, а управляващите от ГЕРБ периодично му обещават такива. Първо през 2010 г. беше съобщено, че министерствата на икономиката и на културата подготвят законопроект който обаче така и не видя бял свят. Пет години по-късно Варод получи същото обещание и от втория кабинет на Бойко Борисов, което отново не беше изпълнено.

70-годишният Варод стъпва в България през 1995 г., а първият филм, който реализира тук, е „Мостът на драконите“. През 2006 г.приватизира 95 на сто от киностудиото в Бояна за над 12.2 млн. лв. Филмовият продуцент казва, че е инвестирал над 50 млн. долара в ремонта на изоставените съоръжения, включително на находки от средновековни и съвременни оръжия, както и на огромен макет на древен римски град извън киностудията.

Ефектът е реализирани около 200 продукции у нас с участието на световни звезди. Дейвид Варод е човекът, довел в България Вал Килмър, Дарил Хана, Силвестър Сталоун, Брус Уилис, Арнолд Шварценегер, Жан Клод Ван Дам, Долф Лундгрен, Джейсън Стейтъм и Чък Норис. Заснел е филмите – „Мините на цар Соломон“, „Непобедимите“, „Конан варварина“, „Рамбо“, „Кодът“ и  много други.

Варод: Корупцията прояжда България

Разочарован през 2014 г. пред „Ню Йорк Таймс“ Дейвид Варод казва, че „корупцията изяжда страната“ Пред американския вестник той се оплаква от българското правителство, включително от бюрокрацията, която, по думите му затруднява изкарването на визи за пристигащи актьори и екипи при над тримесечен престой. Варод е работил с фалиралата КТБ, като компанията му е имала няколко милиона долара депозити в трезора, затворен през 2014 г. Не е ясно какво се е случило с тези средства на Варод и дали той ги е загубил.

През 2015 г. Дейвид Варод обявява намеренията си да прави филмов център в Димитровград на съвместна пресконференция с кмета на града Иво Димов. Амбицията му беше да направи комплекс в пъти по-мащабен от столичния „Ню Бояна филм“, според информации в местни медии. Мечтите му обаче към момента все още не са реализирани. За 2016 г. „Ню Бояна филм“ АД, която в момента се управлява от Ярив Лернер, декларира близо 51 млн. лв. приходи от оперативна дейност. Чиста печалба на дружеството възлиза на 1.6 млн лв., като за компанията работят 333- ма души, показва справка в Търговския регистър.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране