29.11.2021 | 10:07
Обвиниха пловдивчанин, че копае тайни тунели под сгради
Той обаче твърди, че е предприел законно укрепване

Тайни тунели, които застрашават сгради и създават опасност от пропадане на къщи на главната улица на Пловдив. Това твърдят, че са видели засегнати собственици и алармират, че техният съсед Мирослав Стамов копае на близо десетина метра под земята, за да разшири търговски площи, съобщава Нова телевизия.

Той е обвинен, че копае подземни тунели под главната улица и едва ли не е стигнал до античния римски стадион, уточни водещият на рубриката „Пълен абсурд“ Румен Бахов.

Стамов обаче твърди, че е предприел законно аварийно укрепване заради подземна река. Районната администрация обясни, че е налице незаконно строителство.

„Това представляват, по стар архитектурен план, английски дворове. Не съм запознат технически каква е височината на този тип двор, но г-н Стамов е установил, че има срутване и е започнал строително-монтажни дейности за укрепване конструкцията на фасадата”, посочи адвокатът на Мирослав Стамов – Борислав Кобуров.

Защитникът изказа и позиция в отговор на констатацията на Районната администрация за незаконно строителство. „Г-н Стамов е реагирал адекватно и е поискал експертно становище, което е входирано в администрацията. Доколкото виждам, няма тунели, а пропаднал английски двор”, каза още адв. Кобуров.

Според съседи, Стамов е прокопал земята под техните имоти.

„Смятам, че не става дума за прокопаване, а за някакви комплексни причини. Многократно в района има жалби за извършващо се строителство”, обясни адвокатът.

Според кмета на Район „Централен” Стамов е направил опит да увеличи обеми търговски площи, за да ги отдава под наем. „Не съм убеден, че има такова увеличаване, няма такива търговски площи. Нека администрацията си върши работата много по-добре”, призова адв. Кобуров.

Защитникът беше категоричен, че достъпът до помещенията е абсолютно свободен. Няколко пъти е била извършена проверка от представители на полицията и общината.

Собствениците на жилища в сградите на улица „Отец Паисий“ №5 са подавали многократно сигнали до институциите, че през последните години  техен съсед копае в мазето, но резултат не е имало, съобщава бТВ.

В петък те се свързали с кореспондента Райна Зайкова, след като пътека до сградата пропаднала и се разкрила мрежата от тунели под сградата.

В неделя собствениците проведоха събрание в присъствието и на техния съсед Мирослав Стамов, който, по думите на съседите му, е прокопал тунелите. Стамов отказа да застане пред камерата на bTV.

„Собствениците констатираха, че никога не са давали съгласие да извършва каквито и да е работи в мазето. Решиха да наемат специалист, който да направи обследване на сградата. Третото нещо, което решиха, е да се обърнат към институциите с готовност за съдействие и донякъде благодарност, че се стигна до реакции“, съобщи адвокатът им Гено Василев.

„За мен учудващото на общото събрание бяха две обещание, които направи господин Стамов. И двете обещание са свързани със сградата на „Отец Паисий“ №8, която граничи с тази на №5. Едното обещание беше, че отново ще свърже водосточните тръби към ВиК системата, за да не поливат стените на сградата на №5. Второто му обещание, което направи, е да премахне всички врати, които е направил между №8 и съседните имоти. Доколкото разбрах от него, той е свързал апартамента, който притежава на №5 със сградата на №8“, каза Василев.

Стамов не е обяснил защо е поставил тези врати. „Районът тук е такъв, че преди да се започне каквато и да е строителна работа,  трябва да уведомиш общината, Министерство на културата и регионалния музей“, отбеляза Василев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране