23.07.2015 | 13:05
Огромен пожар бушува в Хасковско
Горят 3500 дка в землището на село Дипчево
Голям пожар на площ от около 3500 дка гори между хасковските села Дрипчево, Оряхово, Васково и Младиново. В гасенето се включиха и военнослужещи. Към момента няма пряка опасност за хората от близките селища и тяхното имущество, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Пожарът е обхванал около 3500 дка треви, нискостеблена растителност и широколистни гори. Огънят е тръгнал от землището на село Дрипчево.  Директорът на пожарната главен комисар Николай Николов каза, че два хеликоптера са в готовност да се включат в гасенето, предаде „Фокус“. Той посочи, че за щастие само 130 декара от площта на пожара е от горския фонд. На терен в момента участват в овладяването на пожара около 150 души – пожарникари, военни, горски работници, доброволци. Николов допълни, че не е изключено разрастване на пожара в следобедните часове, заради големите горещини и наличието на вятър.

„Благодарение на добрата организация, която създаде още снощи кризисният щаб, бяха изпълнени първите две задачи: да не се допусне заплаха за населените места и пожарът да се развие в големия горски фонд над селото. В готовност да се включат в гасенето на пожара са два хеликоптера на Военновъздушните сили. Към момента по преценка на ръководството, което е на мястото на пожара, не е необходимо да се изискват хеликоптери“, обясни шефът на пожарната.

От сутринта верижни машини проправят просеки, защото пожарните автомобили не могат да достигнат огнището. „Пожарът е в силно пресечена местност в посока селата Оряхово и Младиново. Работят в момента 6 пожарни екипа и екипи на Горско стопанство. От днес от 7 часа са включени тежка верижна машина на ТЕЦ „Марица изток“, както и тежка верижна машина на пожарната“, обясни говорителят на областната противопожарна служба в Хасково Пламен Петков.

Военнослужещи от Сухопътните войски също са се включили днес в гасенето на пожара, съобщиха от Министерството на отбраната.  Говорителят на хасковската полиция Нина Николова заяви, че вече има заподозрени за пожара. „Това са двама мъже от Свиленград, които са обработвали земята с трактор. Вероятно прехвръкнала искра е причината за палежа“, допълни тя.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране