08.07.2016 | 22:28
Оправдание: Рашидови нямали хотел, а „стаи под наем“ в Алпите
Синът на министъра приемал туристи в къщата, където живее

„След като си закри строителната фирма в България, Вадим Рашидов, който е на 41 години, напусна България и се установи в тиролското село Елмау в Австрия, където си купи къща и живее в нея със съпругата и двете си деца. В тази семейна къща той отдава няколко стаи под наем на гости, за да издържа семейството си“. Този отговор получи „Сега“ от министъра на културата Вежди Рашидов вчера по повод разминаването между твърдението му, че синът му няма хотел в Австрия, и изнесените в медиите данни за съществуването на такъв.

„Синът ми няма хотели, той напусна България“, заяви онзи ден на пресконференция министърът. „Пишат, че синът ми има хотели. Няма хотели. Прощавайте, но това са клеветнически публикации, които създават усещане за корупция“, каза пък Рашидов на 6 юли в Министерския съвет пред премиера Бойко Борисов. Твърдението му дойде, след като в предаването „Денят започва с култура“ по БНТ на 30 юни бе заявено, че синът на Рашидов има хотел в Австрия. Министърът яростно отрече, като заяви, че това са лъжи и клевети.

Справка в интернет показва, че в Австрийските Алпи се рекламира къща с апартаменти, собственост на семейство Рашидови. Това е „Appartementhaus Bambi“ и се намира в най-голямата ски зона в Австрия „Вилдер Кайзер“ в Елмау, на 500 м от ски лифт. В австрийския търговски регистър ясно са посочени собствениците – Вадим и Таня Рашидови. На сайта на хотела е даден телефон за резервации и адрес на семейство Рашидови. „Appartementhaus Bambi“ посреща гости от 28 май 2014 г. Проверка на „Биволъ“ в регистъра за домейните .tirol показа, че собственик и регистратор на домейна е фирмата Rashidov OG, а за контакт е посочен Вадим Рашидов, син на министъра. „Appartementhaus Bambi“ предлага напълно обзаведени апартаменти плюс паркинг и закуска. Каква е разликата между хотела и къщата с апартаменти под наем – засега министърът не е изяснил.

Скандалът избухна след едно от предаванията „Денят започва с култура“ по БНТ, в което експерти критикуваха поправките в Закона за културното наследство и в което скулпторът Велислав Минеков отвори дума за хотела на Рашидови. Конфликтът се разрасна, след като министърът написа гневно писмо до ръководството на телевизията и обвини водещия Георги Ангелов, че допуснал да се говорят клевети, без да се чуе мнението и на засегнатата страна. Рашидов посъветва Ангелов „да не иронизира непрестанно държавата, на чиято ясла е и неговата заплата“. Последва уволнение на участника в същото предаване Владо Руменов от Националната галерия, който изказа неудобни за министерството тези.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране