18.12.2017 | 20:12
Орган се ражда из мъртва утроба…
Разделен камък

Антон Хекимян, bTV: …Означава ли, че това антикорупционно звено, мегаструктура или както ще да я наричаме, си е мъртвородена и мъртвозамислена още от самото начало? Или поне няма да се роди от Народното събрание.

Цецка Цачева, министър на правосъдието: Категорично не, категорично не! Нека да дадем възможност на народните представители да гласуват, да видим неговото действие. Сигурна съм, че ще се убедите, че обединявайки, кодифицирайки отделните структури в един орган, ще има връзка между информационни системи, които и днес съществуват, но въз основа на тяхната разпокъсаност те не могат да бъдат анализирани данните, които се съдържат – в различни видове декларации и така нататъка. Имаме нужда от една такава нова институционална структура. (…)

(Излъчва се запис, в който Кирил Добрев от БСП казва, че е безумие премиерът да назначава този, който ще следи дали министрите са корумпирани; или парламентът да назначава хора, които ще следят депутатите.)

АХ: Все едно ние двамата да си назначим човек, който да ни следи дали извършваме нещо нередно. Не е ли така, г-жо Цачева?

ЦЦ: Е, не е така, категорично не е така. (…)

АХ: И все пак тука става въпрос за човека, който ще бъде назначен от парламента, за хората, които ще бъдат назначени може би по квоти, които трябва да контролират Министерския съвет, народни представители. Хора, които са…

ЦЦ: Става дума, първо, за колективен орган. В самия законопроект и – надявам се, отново казвам, да бъде закон – са предвидени механизми и за отговорността на членовете на Комисията. Във всяко Народно събрание има освен мнозинство, има и опозиция. Търсят се личности, които да бъдат подкрепени. Във всички случаи прозрачната процедура, която е разписана в закона, носенето на отговорност и контрол от нарочна комисия в парламента спрямо действията на този антикорупционен орган за обществото е по-силна гаранция, отколкото назначаването му от едноличен орган, та бил той и президентът на републиката.

АХ: И когато обаче се назначава от президента на републиката, има ли повече гаранция за безпристраст…

ЦЦ: НЕ!

АХ: …ност?

ЦЦ: Не.

АХ: Категорична сте.

ЦЦ: Не, защото няма разписана прозрачна процедура, публична, с участие на неправителствените организации, които да могат да проследят номинирането на една кандидатура. Какво? Президентът сам ще предложи няколко алтернативни? И по какъв подход и каква процедура от тези няколко алтернативни след обсъждане в обществото ще бъде избран един?

АХ: Ще скара ли това ГЕРБ и Обединени патриоти? Защото през тях минава тази промяна, за която и вие поклатихте многозначително глава за това, че се блокира именно тази стъпка в закона, този текст за наказанията на тези, които ще подават сигнали, ако не се окажат истина. Това не е ли второ сътресение след думите на Валери Симеонов за това, че не иска да вижда министър-председателя, щото той пък го бламирал и саботирал по темата „втори лифт на Банско“.

ЦЦ: Достатъчно коментари по втората част от въпроса ви! А ще отговоря на първата част. Не мисля, че това гласуване ще бъде някакъв разделен камък крайъгълен в коалицията. Коалицията е стабилна! (…)

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране