25.11.2016 | 18:09
Отмъщението на Плевнелиев
Бойко Борисов се надява да повтори номера от 2013-а - пак да спечели изборите и да се върне във властта на бял кон
Елизабет Дафинова

За никого не е тайна, че Бойко Борисов и ГЕРБ искат предсрочните парламентарни избори да са възможно най-скоро. Премиерът в оставка е нетърпелив също така да хвърли от гърба си колкото се може по-бързо и отговорността за сбърканото управление на държавата. Страхува се да не направи още грешки и гафове през следващите три-четири месеца. Затова и толкова дава зор на сегашния и на бъдещия президенти да направят служебен кабинет.

Борисов се надява да повтори номера от 2013-а – пак да спечели изборите и да се върне във властта на бял кон. Изглежда обаче, не отчита, че ситуацията вече е съвсем друга. А междувременно неговата припряност дава възможност на президента Росен Плевнелиев да си отмъсти за всички обиди и унижения, които беше принуден да преглътне през последните пет години. Вярно е, че неговият мандат беше най-тежкият в най-новата ни история, и то не без дейното участие именно на Бойко Борисов. Плевнелиев трябваше да състави досега две служебни правителства, защото Борисов не може да преодолее хиперегото си и е готов с лекота да заложи своята партия и страната в името на амбицията си да държи всички власти.

През 2013-а хвърли оставка три месеца преди края на мандата си, уплашен от масовите протести срещу произвола на монополите, и побърза да избяга от отговорност, за да укрепи властта си. През 2014-а правителството на Пламен Орешарски не падна поради инспирираните срещу него протести (не че не заслужаваше такава съдба след абсурдния гаф с назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, а и редица други), а беше свалено от тогавашния лидер на ДПС Лютви Местан. Той оттегли подкрепата си за общия кабинет на движението и БСП след прословутото кафепиене в Кърджали и договорка с предводителя на ГЕРБ. Така на два пъти Плевнелиев беше оставен сам да се оправя с предизвиканите от Борисов политически кризи в държавата.

Сега му беше сервирана трета. Но този път, в края на мандата си, Плевнелиев може да си позволи да поиздевателства над Бойко Борисов и той очевидно се кани да направи точно това. Държавният глава може да остави премиера в оставка на „Дондуков“ 1 до 22 януари, когато Румен Радев ще встъпи в длъжност. Такъв вариант е възможен, тъй като в конституцията няма предвидени срокове кога да започне връчването на проучвателни мандати за съставяне на правителство в рамките на този парламент, както и за назначаване на служебен кабинет при неуспешна парламентарна рулетка (т.е. ако ГЕРБ, БСП и третата политическа сила, избрана от президента, върнат мандатите). Така ще се наложи министър-председателят и министрите му да изпълняват задълженията си, докато Радев състави служебно правителство, разпусне парламента и насрочи дата за изборите. Нещо, което ще е направо наказание за Борисов.

Много сполучливо е охарактеризирал ситуацията ексвътрешният министър от кабинета на Иван Костов – Богомил Бонев, на личния си профил в социалната мрежа Фейсбук. „Значи, Роско ще вземе да ми се издигне в очите. Макар и да е продиктувано от обида и отмъщение, ще точи съставянето на служебен кабинет, докато на Боко му се поиска да го тричат. Кабинет в оставка, който трябва да работи, е най-голямото наказание за довчерашните властелини в министерствата. Сега чиновниците ще ги гледат като умрели, които още не са погребани – с отвращение. А може и да приберат някои доказателства за зулумите. Всички предишни слагачества ще отпаднат. Ще има омраза, която се отразява много болезнено на министрите, които довчера са мислели, че всички ги обичат. Браво, Роско, това частично те реабилитира. Унижавай ги до последно“, написа Бонев по повод „тупкането на топката“ от Плевнелиев.

„Категорично още е рано за ново служебно правителство. Искам ясно да заявя, че с оглед на всички слухове, коментари и личности, които се спрягат за министри и министри-председатели, имам чувството, че цяла България реди правителство, но не и президентът“, отбеляза Плевнелиев още в края на миналата седмица, за да не останат никакви съмнения за действията и намеренията му. След което поясни, че консултациите му с политиците ще продължат и през тази седмица (а след това ще бъде свикан КСНС), но нямало да реди нов кабинет с всяка една партия, „а ще се опитам да запазя правителството“. И за да има мотив и причина за действията си, допълни, че не може да допусне политическата криза да прерасне в парламентарна.

Мантрата, че сме в политическа криза, е доста преувеличена. Новоизбраният президент Румен Радев категорично обяви, че такава няма, а страната се намира в нормална конституционна процедура. „Няма място за драматизация. Изходите са два – или ще бъде съставен кабинет в рамките на настоящия парламент, или очакваме назначаване на служебно правителство и предсрочни парламентарни избори“, коментира той след официалната церемония, на която ЦИК връчи  на него и Илияна Йотова решението за избор на президент и вицепрезидент.

Сегашният и бъдещият държавен глава се разминаха и по още един въпрос – кой трябва да състави служебното правителство. „Не искам противопоставяне между стария и новия президент. Ако търсим национално отговорното решение, то то минава през съвместни действия и на мен, и на Радев“, заяви Плевнелиев преди дни. В началото на тази седмица обаче Радев отсече: „Служебният кабинет е изключителна отговорност на президента Плевнелиев. Така е по конституция.“ Това беше становището му още в нощта след изборите.

С отказа да се ангажира по какъвто и да е начин със служебното правителство, преди да е встъпил в длъжност, Румен Радев всъщност избегна един капан, в който, ако беше паднал, рискуваше да започне мандата си с фалстарт. Анализатори предупредиха, че ако Радев се „поддаде“ на непоисканите съвети на Бойко Борисов, той ще трябва да носи отговорност за съвместното служебно правителство. Тоест, новият държавен глава ще бъде въвлечен в бакиите на отиващото си управление, включително и чрез служебния кабинет, от което ще инкасира негативи. Точно затова Радев трябва да започне мандата си на чисто.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране