17.11.2023 | 20:35
Пълен цирк! Денков призовава ФИФА да отстрани Боби Михайлов и шефовете на БФС
Перуката отказва да подаде оставка и обяви: Имам много голям морал!

В писмо до президента на ФИФА Джани Инфантино премиерът Николай Денков призова международната футболна федерация “да се въвлече в казуса с БФС в съответствие с правата и отговорностите, посочени в устава на ФИФА”, съобщиха от “Дондуков” 1.

Повод за писмото е натрупаното напрежение, което доведе до масов протест срещу президента на БФС Борислав Михайлов в деня на срещата България – Унгария, придружен от безредици и насилие в центъра на София снощи.

Премиерът призова ФИФА да обсъди и предложи възможни решения на безпрецедентната ситуация, като се позова на чл. 8 (2) от Устава: “Изпълнителните органи на асоциациите членки могат при изключителни обстоятелства да бъдат отстранени от длъжност от Съвета, след консултация със съответната конфедерация и да бъдат заменени от временно управляващ комитет (normalization committee) за определен период от време“, допълват от МС.

В писмото Николай Денков изтъкна и натрупаните критики и недоволство към ръководството на БФС и безпрецедентното обединение на враждуващи фен клубове срещу него. Цитиран е и фактът, че повече от 140 клуба (от общо 550), гласували против сегашното ръководство на БФС, впоследствие са изключени от Съюза след конгреса му през май 2022 г.

Самият Борислав Михайлов засега отказва да говори за това дали ще подаде оставка. Това стана ясно, след като той, зачервен като рак, се появи пред журналиститее след 3-часов разпит в Антикорупционната комисия.

Запитан дали ще си подаде оставката бившият вратар на националния отбор заяви: „Ще ви кажа другата седмица. Имаме колективен орган, на който аз трябва да кажа какво ще направя, така че бъдете спокойни. Имаме си колективен орган на управление“, макар само два дни по-рано – в интервю през БНТ – той говореше от първо лице единствено число, че може или да свика, или да не свика конгрес на БФС (което е правомощие на колективния орган – Изпълкома).

Михайлов бе извикан в Антикорупционната комисия по повод разпореждането на и.д. главен прокурор Борислав Сарафов за разследване за „допуснати нарушения и/или престъпления от различен характер (разходване на публичен ресурс, „черно тото“ и др.) от страна на ръководството на БФС, в т. ч. и от президента на федерацията Б. Михайлов“.

След излизането си от разпита Михайлов заяви, че е бил питан по „всякакви неща, които интересуват обществото: финансиране, разходване на обществени средства, абсолютно всичко“.

„Етествено, че чувствам вина [за погромите в столицата] – каза още той. – Специално след вчерашния мач не чувствам никаква вина, защото това е мач на УЕФА и тя решава къде, как и дали с публика или без. Имам много голям морал“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране