27.05.2021 | 14:58
Папата споделил на президента мисъл на баба си за корупцията
Държавният ни глава подари на папата триптих от Тревненската школа от XIX век, с изобразени Света Богородица и светци

Посещението на Румен Радев във Ватикана днес преминава с любопитни моменти. Президентът на България е начело на делегацията, която посещава традиционно главата на Римокатолическата църква около 24 май. Радев разговаря по обед с папа Франциск, а после сподели пред журналисти, че са обсъдили много теми, една от които – корупцията, в качеството й на съвременен бич за държавността, а и за църквата.

Припомняйки, че Франциск преди е споделял за приноса на баба му да узнае за Българя (заквасвала наше кисело мляко), Радев сподели с усмивка: „Той днес каза: „Баба ми каза още нещо – дяволът влиза в човека пред джоба му“. След това Радев припомни, че папата излязъл преди време с активна позиция срещу италианската мафия и наистина бил човек с мнение по злобнодневните съвременни проблеми.

Държавният ни глава подари на папата триптих от Тревненската школа от XIX век, с изобразени Света Богородица и светци. Франциск пък отправи пожелание към българския народ за здраве, благополучие и единение. Нашата делегация е била допусната и до библиотеката на Ватикана. Радев разгледал ръкописа на Петър Богдан – история на България, създаден в средата на XVII век. Папата и секретарят на Ватикана кардинал Пиетро Паролин обещали ръкописа да бъде изложен у нас. Радев оцени много високо този акт, както и факта, че за пръв път в базиликата „Сан Клементе“ има служение на православен архирей. „Това е огромна подкрепа за единение на нашите общности по света“, заяви Радев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране