15.09.2021 | 13:38
Парламентът отне Бюрото за защита от Гешев
Срещу промяната гласуваха единствено от ДПС и ГЕРБ

Парламентът прехвърли Бюрото за защита от главния прокурор към Министерство на правосъдието. Прехвърлянето на Бюрото се осъществява чрез промяна в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство. Бюрото по защита беше прехвърлено към главния прокурор през 2014 г. А сега на практика се връща в Министерство на правосъдието.

Това е единствената законова промяна, извън актуализацията на трите бюджета на страната, която 46-ото Народното събрание успя да доведе докрай в рамките на краткия си двумесечен живот. Окончателното оформяне на текстовете бе посрещнато с аплодисменти в залата. А по време не обсъждането депутатите като за последно си размениха остри реплики.

Срещу промяната гласуваха единствено от ДПС и ГЕРБ. Те дори не участваха в гласуването на някои от точките, опитвайки се да саботират форума.

„Местите от едната стая в другата и смятате, че това е реформа. Ако утре Гешев стане правосъден министър, сигурно ще искате да преместим бюрото в прокуратурата. Така не се прави реформа, така се правят глупости“, каза Тома Биков от ГЕРБ след окончателното приемане на проекта.

Преди това Хамид Хамид от ДПС посочи, че целта на промените е свидетелите да бъдат осветени и „отстреляни в интерес на олигарсите“. Той заяви, че за част от депутатите този закон е бизнес, тъй като са адвокати и следобед ще си „броят хонорарите“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране