24.07.2015 | 0:05
Печатницата на БНБ ще печата евро
До края на годината ще имаме монета от 2 лв.

Започва процес по сертифициране на печатницата на БНБ за печатане на евро банкноти, заяви по време на изслушването си от бюджетната комисия подуправителят на Централната банка Калин Христов, който бе номиниран за втори мандат от новоизбрания гуверньор на БНБ Димитър Радев. По думите му България трябва да се подготви по-добре за влизане в еврозоната и безпроблемно да замени валутата си.

Вече започна замяната на хартиената банкнота с номинал 2 лв. с монета. И до края на годината ще имаме монета от 2 лв., каза Христов. Валутният борд ще се запази до присъединяването на България към еврозоната, каза той.

„Защо предложихте банкова ваканция миналото лято, заради КТБ, и как се стигна до това странно решение, което можеше да има тежки последици и не е ли било част от политическа поръчка. Как стигнахте до този грешен извод и какви гаранции ще дадете, че няма да участвате в политически схеми“. Този въпрос зададе депутатът от БСП Румен Гечев при изслушването на подуправителя Калин Христов.

Шефът на Асоциацията на банките Петър Андронов, който присъства на изслушването, заяви: „Аз бях на срещите в БНБ в събота и неделя. Това, което Калин Христов свърши, бе да предложи две алтернативи. Той обаче не избра нито една от двете, нарочно, за да може присъстващите да направят своя избор. Предпочитанието на всички бе да се намери решение и в понеделник банките да бъдат отворени.

Ще предложа след всяка надзорна инспекция на УС на БНБ да се разглежда доклад за основните констатации в конкретните случаи. Това пък заяви кандидатът за подуправител на БНБ Димитър Костов. Очаква се след гласуването в пленарната зала Костов да поеме управлението на банковия надзор. На журналистически въпрос кандидатът за подуправител на БНБ отговори, че в докладите за състоянието на банковата система не се е съдържала негативна информация за фалиралата КТБ. Той поясни още, че подуправителите на Централната банка нямат достъп до данните на проверяваните банки. „За“ отмяна на цесиите в КТБ се обяви главният юрист на БНБ Нина Стоянова, която се очаква да поеме ръководството на управление „Банково“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране