17.04.2024 | 10:56
Пепи Еврото бил шеф на Гешев – наказал го с командировка в Перник
Причината за санкцията - "не подписах едно обвинение"

Пепи Еврото навремето наказал Иван Гешев, като участвал в командироването му в Перник. Това обясни бившият главен прокурор пред депутати в Народното събрание. Във вторник той бе изслушан в парламентарната комисия за Мартин Божанов-Нотариуса.

След въпрос на народния представител от ПП-ДБ Мирослав Иванов – дали познава Петьо Петров (Пепи Еврото), Иван Гешев отсече: „Ама него го познава цяла София в моята сфера на дейност.“

А след уточняващо питане – какви отношения е имал с него, Гешев разказа следното: „Кратката версия е, че още 1996 г. той беше прокурор в Районна. Включително след това е бил началник мой в Следствието като заместник-директор. След това аз съм му бил началник. След това напусна и т.н. Дълга и широка история. В един момент даже участваше в моето командироване в Перник, което някои възприеха като наказание, а аз – като награда, – защото не подписах едно обвинение и т.н. Дълга и сложна история е, така че имам… работил съм по дела с него като следовател, като прокурор, като… всякакви служебни отношения. Бил съм в една районна следствена служба с първата му жена, която… фамилията й забравих каква е, така че няма да използвам малко име. Виждал съм го постоянно, когато бях позициониран като прокурор в Градска в сградата на „Монтевидео“, където е Следствието. Това е все едно Вас да ви питам – Вие познавате ли Борисов и виждали ли сте го, и в какви отношения сте. В какви отношение сте с г-н Борисов, ве, г-н Иванов? Това е въпросът. В какви отношения сте? Коалиционен партньор – и го изпрахте! Това е! В какви отношения сте?“

Иван Гешев започна да се смее и продължи да задава настоятелно въпроса в какви отношения е депутатът Иванов с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. След което му бе напомнено, че е извикан в комисията да отговаря на питания на народните представители, а не обратното.

Бившият главен прокурор обясни, че по негово време имало опити да му бъде наложен политически контрол.

„Бая зор видяха с мен“, похвали се Гешев и припомни, че е имало опит за атентат срещу него, като бомбата била с 5 кг тротил. Той отново изрази подозрения, че зад опита за покушение стои Бойко Борисов заради делото „Барселонагейт“. На бившия главен прокурор му трябвали още две седмици, за да арестува Борисов, но го уволнили.

„Този политически контрол винаги е бил завоалиран – „ние политиците нямаме нищо общо със съдебната система“. Фактът е, че са пробвали с молби, със… Сега в момента просто са преценили, че е отпаднал един неуправляем такъв идиот като мен – съжалявам, че така се определих, и трябва да променим Конституцията и да я сложим (прокуратурата – б.а.) на каишка. Ей това е цялата работа“, каза още Иван Гешев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране