30.06.2022 | 19:28
Петков моли Русия да не къса дипломатическите отношения с България
Заради миналото и бъдещето трябва да можем да правим крачки напред при взаимно зачитане на националните интереси, заяви премиерът в оставка
Министър-председателят в оставка Кирил Петков го удари на молби към Русия. След като днес посланик Елеонора Митрофанова обяви, че ако до утре не бъде отменено решението за експулсирането на 70 руски дипломати, посолството в София ще бъде затворено, днес Петков я помоли да оттегли нотата си.
Отношенията между България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от голямо значение за съдбата на страната ни в исторически план. Ние уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки. Заради това, въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера, се казва в изявление на премиера в оставка Кирил Петков по повод коментара на посланика на Русия Елеонора Митрофанова, че Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения.

Вярваме в необходимостта от диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение. Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота, каза Петков.

Заради миналото и бъдещето трябва да можем да правим крачки напред при взаимно зачитане на националните интереси, сигурността и суверенитета и на двете страни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране