11.01.2024 | 17:35
Писна ли ви от студа? Ето кога идва топлото време
Аномалиите ще продължават с по-топло време през зимата

Жълт код за студено време беше обявен през последните дни за северната част на България. Синоптикът Петър Янков посочи, че днес е един от най-студените дни за януари. „В момента около Мизия и Плевенско температурите са от минус 16 до минус 14 градуса. В София в центъра е минус 11 градуса. Студеното време ще продължи до края на седмицата. В петък се очакват слаби превалявания от сняг в Добруджа и Централна и Източна Стара планина“, каза той.

Янков уточни, че времето е идеално за ски, но ниските температури все пак са проблем. „Събота и неделя ще има повече слънце. Минималните температури в планините ще бъдат около минус 19 градуса. София ще се задържи най-студената балканска столица през уикенда. Максималните температури в населените места ще бъдат до 4-5 градуса“, прогнозира синоптикът в ефира на Bulgaria ON AIR.

След около седмица ниските температури ще бъдат история.

„Следващата седмица във вторник и сряда се очакват нови снеговалежи, въпреки че слабо ще се затопли. Температурите сутрин ще бъдат от минус 8 до минус 4 градуса. Ще се затопли чувствително – с дневни температури до 7 градуса. Снеговалежите бързо ще отминат. В Западна България ще вали мокър сняг“, заяви Янков.

Синоптикът прогнозира чувствително повишение на температурите в края на следващата седмица. Те ще достигат до цели 8-15 градуса.

По думите на Янков продължава процесът на климатично затопляне, като в момента се намираме в апогея на затоплянето. Аномалиите ще продължават с по-топло време през зимата. 

„Природата компенсира с по-хладно лято и повече валежи. Тази зима е малко по-хладна от предишната, за това допринася „Ел Ниньо“, отбеляза Янков. В Гърция очакваното у нас захлаждане в петък няма да проникне и температурите в следващите дни ще бъдат пролетни – между 11 и 15-16 градуса.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране