13.02.2024 | 11:53
„Политико“: Разпадането на НАТО е въпрос на време
ЕС вече не може да разчита на САЩ, за да гарантира собствената си сигурност

Европейският съюз (ЕС) вече не може да разчита на Съединените щати, за да гарантира собствената си сигурност; резултатът от американските президентски избори ще определи само колко бързо ще се разпадне НАТО. Това мнение изрази Матю Карнихниг, кореспондент на европейската версия на вестник „Политико“, съобщава ТАСС.

„На този етап е почти без значение дали Тръмп ще спечели изборите в САЩ. Европа остана сама. Единственият въпрос, на който резултатите от гласуването ще отговорят, е колко бързо ще се разпадне НАТО“, пише авторът. Администрацията на Джо Байдън „безусловно би оспорила тази теза, отбелязвайки, че НАТО няма да бъде застрашена“, ако настоящият президент на САЩ спечели. — Докога обаче ще продължи това? – пита авторът.

Той посочва, че принципът MAGA (Make America Great Again, основният политически лозунг на Тръмп в предизборната му кампания през 2016 г.) „ще остане важен фактор в американската политика за известно време“, което повишава опасността „републиканският наследник на Тръмп да продължи антинатовската линия“ „Това е риск, който Европа не може да си позволи да пренебрегне“, заключава журналистът.

Тръмп, който се бори за номинация за президент на републиканците, разказа пред свои поддръжници в Южна Каролина на 10 февруари за една от срещите си с лидерите на НАТО. По думите му, един от президентите го попитал дали САЩ са готови да защитят Алианса в случай на възможна заплаха от Русия, ако някоя страна не направи вноски за отбрана в НАТО. Тогава Тръмп отговорил, че няма да защитава такава страна и освен това „ще ги насърчава да правят каквото си искат (Русия – бел. ТАСС). Бившият президент не уточни кога и къде е бил този разговор, нито кой от лидерите му е задал такъв въпрос.

1 коментар

  1. Където каза:

    не сме влезли, само там не се е разпаднало.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране