20.04.2016 | 11:32
Преумориха се: 12 дни ще почиват депутатите по Великден
Парламентът пак отхвърли искането на Велизар Енчев народните избраници да почиват, колкото избирателите си

Традиционно вече скандал съпътстваше гласуването на поредната депутатска ваканция. Този път – Великденската почивка на депутатите, която ще бъде 10 дни, от 29 април до 8 май, неделя.

Това обаче е съвсем фиктивно, тъй като народните избраници не заседават и понеделник, и вторник, като по този начин печелят още два дни за пътешествия у нас и в чужбина по курорти и луксозни дестинации.

Реално почивните дни на депутатите ще бъдат 12, а на всички останали – само 4. Абониран за темата, на трибуната скочи независимият Велизар Енчев, който за пореден път предложи ваканцията на народните представители да стане еднаква с тази на всички останали граждани, техни избиратели. Предложението той правиа трети път и пак бе отхвърлено, макар че имаше подкрепа с по два-три гласа дори от групите на мнозинството.

Депутатите се обявявали за патриции, а избирателите си – за плебс, заключи той. „Не можем да имаме привилегии и да се изживяваме като патриции, а да гледаме на българския народ като на втора категория хора“, възмути се Енчев. И допусна лапсус, който стана обект на подигравка от страна на Красимир Велчев от ГЕРБ. „Първият ни работен ден да бъде 4 май следващата година“, поиска Велизар Енчев и веднага бе апострофиран от Велчев, който е и вносител на десетдневната ваканция.

„Предлагате една година отпуска – ние няма да се съгласим на една година отпуска!“, отсече той. И репликира, че се правел национален въпрос от това, че депутатите нямало да имат две заседания само. Депутатът от ГЕРБ обвини Енчев в популизъм и дори даде определението на това – „чрез измама да се стремиш към любовта и уважението на хората“. „Втълпява се на хората, че имаме повече отпуска от тях“, възмути се Велчев.

Това било смешно, още повече, че народните представители за миналата година имали събрани не повече от 32 дни отпуска. И те се били стопили, понеже имало 12-13 извънредни парламентарни заседания. Накрая Велчев направо ожали горките депутати, които останали само с по 20 дни отпуска за цялата година – колкото на останалите граждани.

Депутатът от ГЕРБ обвини Енчев в популизъм и дори даде определението на това – „чрез измама да се стремиш към любовта и уважението на хората“. „Втълпява се на хората, че имаме повече отпуска от тях“, възмути се Красимир Велчев, който посмя обаче да сравнява ваканциите на депутатите само с тези на учителите. Само че останалите граждани не ходят на работа само в сряда, четвъртък и петък…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране