11.05.2021 | 21:06
Президентът пусна в бой отряд камикадзета
Румен Радев нареди министри, които ще бъдат атакувани от всички посоки

В живота е така – когато някой (примерно Слави Трифонов) не иска да бъде камикадзе, не иска да поеме отговорност и да прави правителство без твърда подкрепа, то друг (примерно Румен Радев), ще – не ще, трябва да играе тази игра. В резултат на конституционната и житейска логика вече си имаме служебен кабинет, който през следващите три месеца трябва да спре пропадането на страната и да проведе едни от най-сложните избори в новата ни история.

Най-важното за този кабинет е, че той е на Румен Радев. Аватарите на Бойко Борисов сигурно няма да спрат да повтарят, че Радев е мрачният водач на галактическата империя, че зад него седят всички партии мераклийки да забият нож в корпуса на ГЕРБ, но истината е по-проста –

зад служебното правителство не седи никой освен Радев

Ако имаше някакво единомислие в анти-ГЕРБ коалицията, то щеше да се прояви по време на 45-ия парламент. Общи действия нямаше, а при сглобяването на служебното правителство БСП даже забрани на свои хора да помагат на Радев, като се наложи да се дава специално разрешение за участието на Янаки Стоилов, който е 100 процента ляв, но около 200 процента не е “ниновче”. За Бойко Рашков да не говорим – той отдавна не търси нищо от тази партия.

Същото е положението и с десните в служебния кабинет – Радев покани десни хора като Стойчо Кацаров и Велислав Минеков. Десни, десни, ама нямат нищо общо с днешната десница, напротив – двамата са сред острите й критици. Т.е. Радев покани в служебното правителство опозицията на онези, които уж подкрепят Радев.

Безспорно, най-ярката фигура в това правителство ще бъде… президентът

При първия си служебен кабинет Радев назначи за премиер достатъчно известна личност като Огнян Герджиков, който е самостоятелна бойна единица. Стефан Янев е алтер-его на Радев, той не е добре познат, мнозина няма да научат името му до края на работата на служебното правителство. Затова властта и отговорността са изцяло при Радев.

След Янев Радев нареди един куп хора, които са близки до десницата му – Гълъб Донев, Бойко Рашков, Николай Денков, Христо Бозуков. Все хора, на които е разчитал и очевидно не са го предали.

Интересен ход на Радев е даването на три ключови министерства на юпита. Харвардските възпитаници Асен Василев и Кирил Петков поеха финансите и икономиката, а Атанас Пеканов е директно вицепремиер, който отговаря за еврофондовете. Важно е да се отбележи, че тези позиции са ключови, но не и в служебно правителство. С тези юпита Радев цели друго – да има по-добър поглед върху управлението на публичните пари и еврофондовете. Оттам – да научи в детайли какви са ги вършили хората на Бойко.

Това е така поради ясни причини. Служебното правителство е напълно нормално по правомощия правителство, но търпи две ограничения – първо, по време – в нормалния вариант то ще действа около три месеца, и второ, за разлика от избраното правителство, то не може да ползва подкрепата на законодателната власт. Има още един елемент – служебното правителство има предварително спусната приоритетна задача – да направи избори. Т.е. то не може да разчита на допълнителни финанси, одобрени от НС, нито на промени в законите, което силно ограничава полето за действие. Не може да сключи големи сделки, за които е необходимо разрешението и на депутатите. Т.е. нито пари ще има, нито бизнесът ще се развива кой знае колко в това ограничено време.

Ще работи с това, което има. А то не е много

На практика цялата отговорност за провеждането на изборите по новите недописани правила на ИК се стоварва върху Радев. При така съставеното правителство т.нар. анти-ГЕРБ партии няма да се поколебаят да атакуват Радев, ако изборите зациклят. За ГЕРБ да не говорим. Радев ще бъде под кръстосан огън през месеците до сформирането на 46-о НС. Залогът е още по-голям – ако служебното правителство не се справи, победата на Радев в предстоящите тази есен президентски избори няма да изглежда така сигурна, както сега.

А капаните пред изборите не са един и два. Кабинетът на Борисов отказа да внесе промени в бюджета и сега служебното правителство ще харчи за изборите 65 млн. от други пера, примерно от парите за президентските избори. Законът пък задължи ЦИК и изпълнителната власт да закарат изборни машини в секции в чужбина, като нито е ясно колко машини ще са нужни, нито къде трябва да бъдат закарани те. Машините трябва да бъдат купени през открит търг, да бъдат сертифицирани, да бъдат охранявани и транспортирани, да бъдат подсигурени и бюлетини като алтернатива – с две думи – убийствена логистика, която е в пъти по-сложна от тази през април.

Личи си, че Радев е мислил по тези въпроси – 

освен 15-те от ЦИК, с изборите ще се занимават дипломат от кариерата като Светлан Стоев (МВнР), известен юрист като Бойко Рашков (МВР) и Георги Тодоров, който е зам.-министър на транспорта в три правителства. Тук Радев не е робувал на партии, търсил е кой ще свърши работата.

Служебното правителство на Радев вече направи най-важното – Бойко Борисов и неговите хора си събраха багажа. Хората на Янев едва ли ще свършат чудеса, те трябва да сдадат властта след около три месеца. Но не бива да забравяме – 46-ото НС също може да не излъчи редовно правителство и Радев ще трябва да прави ново или да преназначи това служебно правителство. Така че никой не знае. Временното често става постоянно.

Засега важното е едно – Радев направи свое правителство, с което даде сериозна заявка да продължи да бъде отделен и независим политически център. Радев и Нинова отново се разминаха, Радев и улицата на Хаджигенов и Манолова отново не са в един тон. Десницата и Радев отново са на разстояние. Всичко това не говори просто за различия, говори за избистряне на президентската физиономия. А дали служебното правителство ще свърши работа – ще видим. Засега екипът, който събра президентът, прилича на отряд камикадзета, които хем трябва да разбиват стереотипи, хем трябва да се бранят от всички страни.

Петьо Цеков, „Сега“

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране