05.04.2024 | 10:48
Президентът строи като ученици лидерите на ПП-ДБ Петков, Иванов и Атанасов
Вие променихте Конституцията, затова г-н Главчев ще прецени дали ще се съобрази с претенциите Ви по кабинета, категоричен бе президентът

Президентът Румен Радев строи като свои ученици лидерите на ПП-ДБ – Кирил Петков, Христо Иванов и генерал Атанас Атанасов при опита им да напуснат залата на „Дондуков 2“ по време на провеждането на политически консултации едновременно с предложенията за служебно правителство на кандидата за премиер Димитър Главчев.

След изчитане на имената, които съставят служебното правителство, пръв думата взе Кирил Петков и се опита да бъде остър в изказването си, но президентът Румен Радев му върна топката.

Петков изрази недоволство от предложенията вътрешен министър да остане Калин Стоянов, за министър на електронното управление да бъде предложен Валентин Мундров и за служебен министър на правосъдието – Мария Павлова, която по думите му, е човек на Борислав Сарафов. От Георги Гвоздейков пък буквално се отрече, щели да го изключат от ПП незабавно.

Румен Радев обаче не остана длъжен и отговори на Петков, който заедно с колегите си от коалицията опита да се направи на обиден и да напусне залата. „Не забравяйте, според Конституцията, както Вие я променихте, отговорността за служебния кабинет е само на г-н Главчев. Той ще прецени дали да се съобрази с претенциите. В следващите два дни имате възможност да продължите комуникацията с него. Не мисля да бавя политическия процес, за промените на кабинета бих искал да бъда уведомен до понеделник. Във вторник ще издам три Указа – служебно правителство, предсрочни избори и европейски избори на 9 юни. За претенциите си работете с г-н Главчев“, каза Румен Радев, след което лидерите на ПП-ДБ напуснаха залата недоволни от част от номинациите.

Преди това Кирил Петков посочи няколко ярки проблема, според тях.

„Един служебен кабинет има за цел безпристрастни избори, където купеният вот да бъде максимално ограничен. Изборът на Калин Стоянов за нас е не само провокативен, той е обида в опита да се прикрият зависимости на този служебен кабинет. Ние ясно заявихме, че когато Калин Стоянов беше предложен първо от ГЕРБ, преди да се срещна с него – той е ярка политическа фигура, по-лошо – от тези, които са имали много голяма тежест и нямат способността да имат собствено мнение. Имаме доказан купен вот на местните избори. Изборът на този вътрешен министър показва за нас абсолютната политическа наглост да бъде сложен на масата.

Валентин Мундров е министърът, който в последния момент беше подменен от Мария Габриел и никога не бе дискутиран по начин, по който да бъде приет. Никога не беше в крайните листи на кандидатите – ярко политическо оцветяване.

Двамата министри, от които ще зависят независимите избори, са изцяло отговорност на ГЕРБ, с абсолютно голямата опасност да имаме отново само хартиена бюлетина и да нямаме електронно гласуване. Едновременно с това купеният вот да бъде със същите мащаби от местните избори. Възмутени сме не само, абсолютно сме взривени от това предложение.

За Георги Гвоздейков – уведомих го, че ако реши да остане в този служебен кабинет, ще бъде изключен от ПП“, каза Кирил Петков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране