06.11.2017 | 0:01
Пучдемон се предаде на белгийската полиция
В събота белгийските власти потвърдиха, че проучват изпратената от Испания заповед за арест на Пучдемон и сътрудниците му

Отстраненият от длъжност лидер на испанската област Каталуния Карлес Пучдемон и четирима бивши членове на регионалното правителство, които са в Брюксел, се предадоха на белгийската полиция, обяви белгийската прокуратура. До утре сутрин разследващ съдия ще вземе решение дали да се изпълни европейската заповед за арест, издадена от испански съдия в петък. Пучдемон и четиримата му колеги са обвинени в бунт, злоупотреба с обществени средства, неподчинение на закона.

В събота белгийските власти потвърдиха, че проучват изпратената от Испания заповед за арест на Пучдемон и сътрудниците му. Защитниците на Пучдемон вече казаха, че ще обжалват екстрадирането на бившия каталунски лидер. По-рано съд в Испания наложи мярка за неотклонение „задържане под стража” на осем бивши каталунски министри, сред които е и заместникът на Пучдемон Ориол Жункерас. Прокуратурата ги обвинява в бунт, метеж и злоупотреба с държавни средства.

Пучдемон заяви, че не бяга от правосъдието и нарече повдигнатите обвинения неоснователни и политически мотивирани, а предвиденото за тях наказание – прекомерно. Според правни експерти, до които АП се е допитала, процесът от арест до екстрадиция, включително и обжалванията, може да отнеме два месеца, през което време Пучдемон не може да бъде върнат в Испания.

Това време може да му даде възможност да влияе и дори да участва, макар и от разстояние, в обявените от Мадрид регионални избори в Каталуния на 21 декември. Докато Пучдемон остава блокиран в столицата на Европа, в Каталуния политическите партии трескаво се готвят за началото на предизборната кампания, която очевидно ще бъде колкото изострена, толкова и решаваща за изхода от най-тежката институционална криза в Испания от близо 4 десетилетия.

Партиите трябва до вторник да се регистрират в коалиции или за самостоятелно участие. Пучдемон вече се намеси в дебата, като подкрепи намерението на своята десноцентристка Демократическа партия на Каталуния да формира единен блок на привържениците на отцепване от Испания. Проучване, оповестено от испанския вестник „Ла Вангуардия“ и цитирано от Ройтерс, сочи, че партиите, обявяващи се за независимост на Каталуния и които вероятно ще се обединят в общ блок, ще спечелят регионалните избори през декември, но е малко вероятно да получат парламентарно мнозинство.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране