15.03.2015 | 15:15
Путин: Кукловодите на държавния преврат в Украйна бяха САЩ
Американците са подготвяли убийството на Виктор Янукович

Кукловодите на държавния преврат в Украйна бяха САЩ.

Това разказва руският президент в документалния филм „Крим. Пътят към Родината“, който тв каналът Россия 1 вече излъчи в Далечния изток, съобщи Газета.ру.

„Ситуацията беше такава, формално опозицията в Украйна беше поддържана от европейците, но ние знаехме прекрасно – не просто си давахме сметка, а знаехме, че истинските кукловоди бяха нашите американски приятели – казва Путин. – Те помагаха на националистите да направят бойни отряди – подготовката се осъществяваше в Западна Украйна и в Полша, отчасти в Литва“.

Путин смята, че Русия не е можела да изостави жителите на Крим на произвола на съдбата след държавния преврат в Украйна. Той казва, че му е било известно, че се готви преврат и че има планове за физическото ликвидиране на президента Виктор Янукович. „Готвеше се не само неговият арест, но и физическото отстраняване на Янукович. Няма човек, няма проблем, както казваше един исторически персонаж“, казва руският президент.

Той отбелязва, че бездействието на Янукович по време на събитията на Майдана е довело до тежки последствия. „Не искам да оценявам действията на Янукович. Той ми каза: „Не можах да подпиша заповед за използване на оръжие. Ръката ми не можа да се вдигне.“ Мога ли да го съдя? Не знам. И не смятам да го правя. Не мисля, че имам право. Хубаво или лошо – последствията от това бездействие са тежки. Това е очевидно“.

По думите му, той помолил Янукович да не напуска Киев, украинският президент обещал да помисли и да се обади по-късно.

Руските служби фиксирали къде се намира Янукович, когато той поел към Крим. „Но като ми показаха картата, се видя, че той ще се натъкне на засада. Тогава се взе решение да се направлява кортежът на Янукович в посока брега. „Дадохме и указания в какво посока да се движат. И изпратихме вертолет със спецчасти“, казва Путин. Янукович не искал в началото да напуска Украйна, но като се разбрало, че в „Киев няма с кого да се преговаря“, напуснал украинската територия.

Ситуацията в Крим можеше да бъде по-зле, отколкото на майдана в Киев, като имаме пред вид етническия състав на населението на полуострова, казва Путин, като подчертава, че главната цел на руските действия в Крим са били да не се допусне кръвопролитие, за да не се стигне до трагедията, която стана по-късно в Одеса. Там бяха изгорени живи десетки хора“.

Той казва, че лично е ръководил операцията в Крим. „Знаете ли какво беше нашето преимущество? В това, че аз лично се заех. Не заради това, че съм действал правилно, а защото, когато това се върши от първите хора в държавата, на изпълнителните им е по-лесно да работят. По този начин структурите знаят, че изпълняват заповед, а не извършват самоуправство“, казва Путин.

Той разказва във филма, че руските власти са били готови за неблагоприятно развитие на събитията в Крим и са били готови да приведат в готовност ядрените сили. Путин обяснява и защо са били разположение в Крим комплексите „Бастион“.

„Бастион“ е отбранителен комплекс, който защитава брега, защитава територията. Той не напада, но е ефективно, съвременно, точно оръжие. До момента никой друг няма такова оръжие. Това е най-ефективният комплекс в света за брегова охрана. Да, и за да бъде напълно ясно, че Крим е надеждно защитен, разположихме там комплекси „Бастион така, че да се виждат от морето“, казва Путин.

Той признава, че Русия тайно е прехвърлила в Крим подразделения на морската пехота и разузнаването, за да разоръжат украинската армия там. Целта е била да се избегнат сблъсъци, подобни на онези, които се случиха после в Източна Украйна. Военният министър Сергей Шойгу обяснява, че военнослужещите без опознавателни знаци правилно са били наречени „вежливи хора“, защото са били инструктирани да се държат „коректно, вежливо“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране