09.02.2024 | 10:57
Путин: Няма да нападаме Полша и Латвия (видео)
В продължило повече от два часа интервю – първо пред Тъкър Карлсон, руският президент оправдава войната и твърди, че украинците не представляват отделен народ

Русия няма интерес да напада Полша или Латвия, но ще се бори за своите интереси в Украйна. Това заяви руският президент Владимир Путин в първото по рода си интервю пред западен журналист две години след началото на агресията срещу Киев. Разговорът продължава повече от два часа, като немалка част в началото му Путин отделя на историческа справка. С нея се опитва да обясни, че не може да съществува отделна украинска нация, тъй като самата дума „украинец“ някога означавала „човек, който живее в покрайнините на държавата“.

Разговорът с Путин бе по инициатива на бившия водещ от „Фокс нюз“ Тъкър Карлсън, който твърди, че сам е платил пътуването и престоя си в Москва. Карлсън го пита директно дали Русия би пратила войските си и в Полша, която е членка на НАТО. Путин отговаря: „Само в един случай – ако Полша нападне Русия. Защо? Защото ние нямаме никакъв интерес в Полша, Латвия или където и да било другаде. Защо бихме го направили? Просто нямаме никакъв интерес.“

Според руския президент страната му няма териториални претенции към тези страни.

Тъкър Карлсън твърди, че интервюто е направено във вторник. Първоначално той се е подразнил от желанието на Путин да развие дълга историческа лекция. Но след това решил, че няма да има ограничение във времето и е дал възможност на руския президент да говори колкото и каквото пожелае. Записът от разговора бе публикуван в сайта на журналиста tuckercarlson.com и в неговия профил в социалната мрежа Х.

Самият Путин казва, че се е съгласил на интервюто, защото подходът на Тъкър Карлсън „се различава от едностранчивото отразяване на конфликта в Украйна от много западни новинарски агенции“.

Путин преповтори тезата си, че Украйна е била създадена като съветска република от болшевиките, а дотогава тя не е съществувала. Той твърди, че очаква отношенията между народите на Украйна и Русия да се възстановят, което ще отнеме много дълго време, но е убеден, че ще се случи. Според него сегашният конфликт се корени в това, че след получаването на независимост Украйна поставя в центъра на своята идентичност „фалшиви герои“ от миналото, които са сътрудничили с Хитлер. „Ако някой се смята за отделен народ, той има право да го прави. Но не на базата на нацизма, на нацистката идеология“. В същото време той каза, че в Украйна живеят много националности, които не са били питани дали искат да са там. И даде за пример унгарците от Западна Украйна, които биха искали земите им да се върнат в историческата родина. Все пак Путин подчерта, че никога не е обсъждал подобна възможност с унгарския премиер Виктор Орбан.

„САЩ са накарали Киев да забрани по законов ред преговорите с Москва, сега те трябва да се оправят с този проблем“, добави руският лидер. Според него Вашингтон е оказал натиск върху другите страни от НАТО да подкрепят идеята за разширяване на Алианса, включващо с Украйна и Грузия – въпреки че първоначално Западът е обещал пактът да не се разширява на изток“, отбеляза Путин.

Русия е готова за преговори със Запада, но западните държави досега „вдигаха шум, крещейки: трябва да постигнем стратегическо поражение на Русия, поражение на бойното поле. Но сега, очевидно, идва осъзнаването, че това не е лесно да се направи, ако изобщо е възможно. Според мен това е невъзможно по дефиниция, това никога няма да се случи. Струва ми се, че тези, които контролират властта на Запад, вече са осъзнали това. Но ако това е вярно и ако това осъзнаване е дошло, помислете сега какво да правите по-нататък“, призова Путин. Според него НАТО иска да води преговори с Русия, но не знае как.

Евентуална смяна на президента на САЩ няма да измени отношението на американския елит към Москва, въпросът не е в една личност, подчерта Путин.

В интервюто си Путин прави реверанс към Карлсън, като заявява, че е възможно да се постигне споразумение за освобождаването на американския журналист Еван Гершкович, който бе задържан в Русия миналата година. „Няма табу върху решаването на този въпрос. Готови сме да го разрешим и определени условия се обсъждат по каналите на специалните служби“, каза той. Според Путин, Гершкович е бил заловен, докато получавал поверителна информация. „Това се нарича шпионаж“, отбеляза руският президент.

По темата за Китай Путин посочи, че Западът се бои от силен Китай повече, отколкото от силна Русия. „Ние чуваме много страшни истории за Пекин, но виждаме, че там липсва агресивност. Налагайки ограничения върху сътрудничеството с Китай, САЩ си вредят сами“ каза Путин.

Превод: Божидар Божков, Флагман

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране